Verantwoord opbouwen na de zomervakantie

Donderdag, 25 augustus 2022
Verantwoord opbouwen na de zomervakantie
© Barbara Kerkhof

De zomervakantie loopt ten einde… Stonden jouw hardlooptrainingen in de vakantiemodus? Dan is dit een mooi moment om je hardloopgewoonten weer op te pakken! Maar niet te vlug, je lichaam en conditie hebben tijd nodig om weer op je oude niveau te komen.

De één grijpt de vakantieperiode aan om extra te trainen, de ander neemt een welverdiende rustperiode. Geldt dat laatste voor jou, dan is het belangrijk dat je jouw conditie weer rustig opbouwt. Geef je jouw lichaam daar niet de tijd voor, dan loop je het risico op overtraindheid en blessure.

Regelmaat

Dat je weer naar je normale dagritme terugkeert, betekent vaak meer structuur en regelmaat. Dat is gunstig, want daardoor zijn ook je hardlooptrainingen makkelijker in te plannen. Bepaal hoeveel keer je in de week wil hardlopen en verspreid de trainingen over de week. Zorg voor structuur en regelmaat, dat helpt bij het opbouwen van je conditie.

Geleidelijke stappen

Pak je trainingsschema niet direct op waar je gebleven was. Afhankelijk van in welke mate je hebt doorgetraind tijdens je vakantie, kun je in geleidelijke stappen opbouwen naar je oude trainingsintensiteit. Begin bijvoorbeeld met 25 procent van je weektotaal en breid dat in de weken daarna uit tot 50, 75 en 100 procent.

Krachtoefeningen

Je conditie is vaak sneller op je oude niveau dan de kracht van je spieren, pezen en kraakbeen. Daarom is het goed extra aandacht te besteden aan krachtoefeningen. Dat draagt bovendien bij aan een efficiënte looptechniek en vermindert de kans op blessures.

Motivatie

Als je er een tijdje helemaal uit bent geweest, kan het lastig zijn om het ritme weer op te pakken. Is je motivatie ver te zoeken en heb je moeite om de regelmaat vast te houden? Kies dan een motiverend doel, zoek loopmaatjes of sluit je aan bij een loopgroep. Met een stok achter de deur wordt het makkelijker om de deur uit te stappen!

Motivatie