Tips voor hardlopen in het buitenland

Maandag, 5 augustus 2019
Tips voor hardlopen in het buitenland
Hardlopen kan je doen waar en wanneer je maar wilt. Dat is juist het mooie van de sport. Naar het buitenland gaan is dus zeker geen excuus om niet te lopen. Dus hup, die hardloopschoenen en -kleding de koffer in. Trainer Rob Veer geeft je zeven hardlooptips om ook mee te nemen naar het buitenland.

Doe het de eerste dagen rustig aan

Of je nu met de auto, de trein of het vliegtuig gaat: reizen kost veel energie en zorgt voor extra stress. Doe de eerste paar dagen na een reisdag dus altijd rustig aan. Doorkruis je een x-aantal tijdzones, dan moet je datzelfde x-aantal dagen rustig aan doen om de jetlag uit je systeem te laten zakken en te wennen aan de verschuivingen in het slaap-waakritme.

Bereid je voor op het weer van je bestemming

Wat voor weer kun je ter plaatse verwachten? Denk daaraan als je je hardloopkleding inpakt. Kom je in een omgeving waar het aanzienlijk warmer is dan thuis, houd er dan rekening mee dat je lichaam een aantal dagen nodig heeft om te acclimatiseren. Doe dan geen lange of intensieve trainingen en drink wat meer dan je gewend bent.

Bereid je voor op de omgeving van je bestemming

Hoe ziet je nieuwe hardloopomgeving eruit? Is de ondergrond hard of onverhard? Zijn er veel heuvels? Het zijn zaken die van invloed zijn op je trainingen. Elke verandering is een blessurerisico, ga er daarom behoedzaam mee om. Misschien verblijf je op een locatie ‘op hoogte’, op 1000 meter of meer boven de zeespiegel. Doe dan de eerste week rustig aan en pak je gewone trainingsroutine pas op als je rustpols normale waarden heeft.

Denk aan je veiligheid

Loop altijd veilig. Ten aanzien van het verkeer (denk aan reflecterende kleding), maar ook als het om je persoonlijke veiligheid gaat. Verdiep je vooraf in de risico’s die je ter plaatse loopt en ga bij twijfel niet alleen lopen. Maak dan gebruik van loopbanden in je hotel of sportschool in de buurt, of sluit je aan bij een lokale loopgroep (waarover hieronder meer).

Zoek hardlooproutes

Is het veilig, dan kun je al hardlopend de omgeving verkennen. Je kunt wereldwijd bestaande hardlooproutes vinden op bijvoorbeeld afstandmeten.nl.

Verdiep je in de dieren van je bestemming

Bereid je voor op de mogelijke overlast van dieren. Is het nuttig om een middel tegen insecten – muggen – mee te nemen? Voor een aantal bestemmingen zijn vaccinaties aanbevolen of zelfs verplicht (denk aan malaria). En hoe zit het met de aanwezigheid van zwerfhonden?

Sluit je aan bij een lokale hardloopclub

De zevende en laatste tip is voor hardlopers die in de buurt van een grote stad verblijven. Want mogelijk is daar een lokale afdeling van de Hash House Harriers. Het is een hardloopclub van voornamelijk expats die regelmatig samenkomen voor een hardlooptraining, gezelligheid en vriendschap. Zoals ze zelf zeggen: "The World Harrier Organization is a state of mind - a friendship of kindred spirits joined together for a bit of hounds and hares sport, reliving their childhood or youth, releasing the tensions of everyday life, and generally acting a fool amongst others who will not judge you or measure you by anything more than your sense of humor." Je vindt deze Hash House Harriers in nagenoeg elke wereldstad - zie www.gthhh.com.

Hardlooproutes