Tips voor hardlopen in het buitenland

Rob veer
Rob Veer Dinsdag, 5 juli 2022
Tips voor hardlopen in het buitenland
Hardlopen kan je doen waar en wanneer je maar wilt. Dat is juist het mooie van de sport. Naar het buitenland gaan is dus zeker geen excuus om niet te lopen. Dus hup, die hardloopschoenen en -kleding de koffer in. Trainer Rob Veer geeft je zeven hardlooptips om ook mee te nemen naar het buitenland.

Doe het de eerste dagen rustig aan

Of je nu met de auto, de trein of het vliegtuig gaat: reizen kost veel energie en zorgt voor extra stress. Doe de eerste paar dagen na een reisdag dus altijd rustig aan. Doorkruis je een x-aantal tijdzones, dan moet je datzelfde x-aantal dagen rustig aan doen om de jetlag uit je systeem te laten zakken en te wennen aan de verschuivingen in het slaap-waakritme.

Bereid je voor op het weer van je bestemming

Wat voor weer kun je ter plaatse verwachten? Denk daaraan als je je hardloopkleding inpakt. Kom je in een omgeving waar het aanzienlijk warmer is dan thuis, houd er dan rekening mee dat je lichaam een aantal dagen nodig heeft om te acclimatiseren. Doe dan geen lange of intensieve trainingen en drink wat meer dan je gewend bent.

Bereid je voor op de omgeving van je bestemming

Hoe ziet je nieuwe hardloopomgeving eruit? Is de ondergrond hard of onverhard? Zijn er veel heuvels? Het zijn zaken die van invloed zijn op je trainingen. Elke verandering is een blessurerisico, ga er daarom behoedzaam mee om. Misschien verblijf je op een locatie ‘op hoogte’, op 1000 meter of meer boven de zeespiegel. Doe dan de eerste week rustig aan en pak je gewone trainingsroutine pas op als je rustpols normale waarden heeft.

Denk aan je veiligheid

Loop altijd veilig. Ten aanzien van het verkeer (denk aan reflecterende kleding), maar ook als het om je persoonlijke veiligheid gaat. Verdiep je vooraf in de risico’s die je ter plaatse loopt en ga bij twijfel niet alleen lopen. Maak dan gebruik van loopbanden in je hotel of sportschool in de buurt, of sluit je aan bij een lokale loopgroep.

Zoek hardlooproutes

Is het veilig, dan kun je al hardlopend de omgeving verkennen. Je kunt wereldwijd bestaande hardlooproutes vinden op bijvoorbeeld afstandmeten.nl en via Strava.

Verdiep je in de dieren van je bestemming

Bereid je voor op de mogelijke overlast van dieren. Is het nuttig om een middel tegen insecten – muggen – mee te nemen? Voor een aantal bestemmingen zijn vaccinaties aanbevolen of zelfs verplicht (denk aan malaria). En hoe zit het met de aanwezigheid van zwerfhonden?

Doe mee met de Parkrun

De zevende en laatste tip is voor hardlopers die in de buurt van een grote stad verblijven. Want Parkrun vind je niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Het concept is simpel: parkruns zijn loopevenementen van 5 kilometer die iedere zaterdagochtend plaatsvinden in parken en groengebieden. Dé manier om andere hardlopers te ontmoeten. En ook geen gedoe met het uitstippelen van een route. Check de website om te zien of er op jouw reisbestemming een Parkun wordt georganiseerd.

Hardlooproutes
Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.