Wekelijkse kost op zaterdagochtend: Parkrun

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 28 december 2022
Wekelijkse kost op zaterdagochtend: Parkrun
© Parkrun

Met een Parkrun start je jouw weekend met een voldaan gevoel én veel gezelligheid. De loopevenementen van 5 kilometer zijn gratis, laagdrempelig en vooral enorm leuk! Parkrun wordt op steeds meer locaties in Nederland georganiseerd.

Het concept is simpel: parkruns zijn loopevenementen van 5 kilometer die iedere zaterdagochtend plaats vinden in parken en groengebieden. Het maakt niet uit of je de afstand wandelend of hardlopend volbrengt, het gaat erom dat je in beweging bent. Parkrun is laagdrempelig en streeft naar een positieve, gastvrije en inclusieve ervaring voor alle deelnemers. Het klassement doet er niet toe, het gaat erom dat je plezier hebt. Maar je kunt het zo gek maken als je zelf wil, want je kunt bij de Parkrun natuurlijk ook jouw persoonlijke record op de 5 kilometer aanvallen of het evenement gebruiken als snelle trainingsprikkel.

Waar kun je deelnemen?

Inmiddels wordt Parkrun op 14 locaties in Nederland georganiseerd: Groningen, Amsterdam, Almere, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Delft, Reeuwijk, Haarlem en Maastricht.

Maar Parkrun beperkt zich niet tot de landsgrenzen en wordt in 22 verschillende landen georganiseerd, waaronder Zuid-Afrika, Canada en Australië. Check het complete overzicht, want wie weet kun je wel deelnemen tijdens je volgende vakantie. Zeker in een onbekende omgeving is het ideaal als je niet zelf je route hoeft uit te stippelen. Bovendien doe je op deze manier leuke contacten op met andere hardlopers van over de hele wereld.

IMG 1235 2kpx
20210814085241 IMG 0855 1

Hoe doe je mee?

Meedoen aan een Parkrun is gratis! Je registreert je via de website en print je persoonlijke barcode uit. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden, je barcode is je ‘startbewijs’ en wordt bij de finish gescand om jouw tijd te registreren. Na afloop van de Parkrun kun je online jouw resultaten terugvinden.

De Parkrun draait volledig op vrijwilligers, dus ook op die manier kun je jouw steentje bijdragen.

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.