Parklopen: gratis rennen in het groen

Vrijdag, 20 september 2019
Parklopen: gratis rennen in het groen
Zoveel mogelijk mensen aan het hardlopen krijgen. Daar draait het om bij Parklopen. In navolging van de parken in Arnhem, Elst, Bemmel en Deventer kunnen Hagenaren nu ook hun zondagochtend sportief beginnen. Jong & oud, van snelle hardloper tot recreatieve wandelaar. Laagdrempelig, puur voor de fun, er zijn geen prijzen voor de winnaars. Parklopen is gratis en iedereen is welkom!

Begin je zondagochtend sportief. Loop elke maand een rondje door een park bij jou in de buurt. Iedereen kan meedoen! Jong & oud, van snelle hardloper tot recreatieve wandelaar. Samen lopen is leuker! Twijfel niet en kom ook #Parklopen!

De aftrap is op zondag 22 september in het Zuiderpark in Den Haag, daarna zijn er ​​om de week Parklopen op drie locaties: Clingendael, Zuiderpark en Westduinpark. Het zijn korte loopjes in verschillende parken op zondagmorgen, met afstanden van 1 en 3 kilometer. Het initiatief van het Parklopen komt van drie Haagse atletiekverenigingen: The ​Hague Road Runners (HRR), Haag Atletiek en ​AV ​Sparta. Een mooie samenwerking tussen drie clubs die elkaar niet als concurrentie zien maar juist het hogere doel voor ogen hebben: zoveel mogelijk mensen laten genieten van (hard)lopen in het groen. “Een parkloop is goed voor lichaam en geest en nog gezellig ook”, zegt HRR-voorzitter Marcel Kamsteeg, zelf een beproefd parkloper. “In Engeland zijn ‘Parkruns’ al jaren gemeengoed. Daar staan wekelijks 160.000 mensen klaar om hun parkrondje te doen. Inmiddels worden in meer dan twintig landen Parklopen gehouden. Nederland kan dus eigenlijk niet achterblijven, zeker niet nu hardlopen steeds populairder wordt.”

Gemeente Den Haag

Kamsteeg rekent op een grote belangstelling. “Den Haag telt drie atletiekverenigingen met in totaal bijna 4.000 leden. Samen zijn we gaan kijken wat de mogelijkheden waren. De gemeente Den Haag is enthousiast, want die wil dat in 2030 alle inwoners aan voldoende beweging komen.”

De aftrap op 22 september in het Zuiderpark start om 12 uur. Vanaf 6 oktober worden de Parklopen om de week op zondag gehouden en die beginnen om half 10. Het is de bedoeling dat er in Den Haag op termijn wekelijks één ​Parkloop ​is. Meer informatie op www.parklopen.nl/denhaag.

De Parklopen worden dusdanig georganiseerd dat er een kleine belasting is voor vrijwilligers. De route is uitgezet door markeringen. Kom naar het park en loop mee.

Parklopen kost niets en levert veel op: een voldaan gevoel, veel gezelligheid, endorfines, gezellige loopmaatjes, schouderklopjes en jouw persoonlijke score. En dat alles helemaal GRATIS! Enthousiast geworden dan zien we je graag bij de volgende parkloop.

Fotograaf: William Moore