Spierlengtetraining voor een soepel lichaam

Woensdag, 31 augustus 2022
Spierlengtetraining voor een soepel lichaam
© Blackroll

Zit jij een groot deel van de dag voorovergebogen achter je bureau? Dat kan spanningen en verklevingen in je lichaam veroorzaken, waardoor je minder soepel kunt hardlopen. Met spierlengtetraining herstel je de balans.

Na een lange kantoor- of studiedag doe je natuurlijk niets liever dan direct je hardloopschoenen aantrekken. Eindelijk even de benen strekken en het lichaam in beweging brengen! Maar wees voorzichtig, want als je lange tijd in dezelfde houding zit, heeft dat invloed op je bewegelijkheid. Spiergroepen worden korter en dat kan zorgen voor onevenwichtigheden in je lichaam. Tegelijkertijd verharden en verkleven fascia – het bindweefsel, wat de schakel vormt tussen spieren, botten en gewrichten. Met spierlengtetraining kun je de natuurlijke spanningsverhoudingen in het lichaam herstellen.

Hoe werkt het?

Spanningen in het lichaam zijn van elkaar afhankelijk en zorgen voor een bepaalde wisselwerking. Dat betekent ook dat als een bepaalde structuur korter wordt, dat invloed heeft op andere spanningsverhoudingen. Je lichaam zal de spanning proberen te compenseren, waardoor pijn en stijfheid kan optreden.

Waarom spierlengtetraining?

Als je last hebt van stijfheid, betekent dit dat je spieren korter en gespannen zijn. Dat kan het gevolg zijn van een zware training of juist een gebrek aan beweging. Spierlengtetraining helpt spiergroepen weer op lengte brengen. Naast de spieren worden ook de fascia belast, die om de spier heen liggen. Op die manier breng je de natuurlijke spanningsverhoudingen weer terug, waardoor je gehele lichaam soepeler wordt. Met name typische stijfheidsklachten zoals rug- en nekpijn zijn goed te verhelpen met spierlengtetraining.

Tijd voor actie!

Spierlengtetraining kun je als aparte training doen of verwerken in je warming-up. Met dynamische rekoefeningen en mobiliteitsoefeningen verbeter je de beweeglijkheid van je lichaam. Een stretch band is daarvoor een handige tool. Zorg bij de oefeningen altijd voor een gecontroleerde uitvoering. Nadat je je lichaam hebt losgemaakt, kun je met activatie oefeningen zorgen voor de juiste spierspanning. Zo ben je helemaal klaar voor je hardlooptraining!

Herstel Lichaam