Samen komen we veilig de winter door!

Vrijdag, 26 oktober 2018
Samen komen we veilig de winter door!
Met de ongekend lange nazomer hebben buitensporters langer dan gebruikelijk kunnen genieten van hun rondje door het park of bos. Komend weekend breekt de tijd echter aan waarin lokale bospaadjes en donkere fietspaden worden vermeden; de wintertijd en daarmee het vroeg donker worden heeft aanzienlijk invloed op buitensporten.

Deze winter geen reden meer om je hardloopschoenen te laten staan

Uit onderzoek (NOC*NSF, sportparticipatie) is gebleken dat in de koude en donkere winterperiode individuele hardlopers vaker hun vaste rondje overslaan. De reden hiervoor heeft te maken met sociale veiligheid: met name vrouwelijke hardlopers voelen zich (sociaal) onveilig tijdens het hardlopen in het donker. Reden temeer voor hardloopclubs en loopgroepen om hierop in te springen: steeds meer clubs bieden aanbod op maat om deze donkere wintermaanden sportief door te komen.

Speciale wintertrainingen

Het grote voordeel van samen lopen, bij een club of loopgroep, is juist in de wintermaanden nóg beter zichtbaar en merkbaar. Zo geeft lopen in een groep een gevoel van veiligheid en zorgen veel loopgroepen voor extra zichtbaarheid tijdens de groepstrainingen in de vorm van lampjes of hesjes. “Wij lopen in de winter minder in de het bos, wegens gebrek aan verlichting. Er moet uiteraard zicht zijn op de ondergrond als er vorst is geweest om val- en glijpartijen te vermijden”, zo beaamt Tarik Fawzi van Loopgroep Geen Getrut, Rotterdam Atletiek. Ook bij AV Suomi in Santpoort zijn ze gestart met speciale wintertrainingen waarbij hardlopers in de avonden terecht kunnen op de perfect verlichte atletiekbaan. Geen stoeprandjes of donkere bospaadjes, maar in goed zicht op de atletiekbaan trainen met een ervaren hardlooptrainer die juist op de baan extra aandacht heeft voor looptechniek en houding.

Geen hesje, geen lesje

Loopgroepen en atletiekverenigingen spelen steeds vaker in op dit thema en bieden passend aanbod. Bijvoorbeeld in de vorm van speciale wintertrainingen op de verlichte atletiekbaan, samen trainen naar een evenement om de winterperiode af te sluiten, vervroegde trainingstijden en alternatieve hardlooproutes. “Nu het weer zo vroeg donker wordt, is onze keuze om te gaan lopen iets beperkter omdat we hier nogal wat donkere dijken hebben. We gaan dan altijd in het dorp lopen, waar het goed verlicht is met straatlantaarns. Ik spreek ook veel andere lopers die inderdaad zeggen dat ze het niet fijn vinden om alleen in het donker te lopen; dat leidt dan weer tot spontane afspraken om samen te gaan lopen. Ik voel me ook veiliger als ik in een groep loop en ik ben dan ook meer gemotiveerd omdat ik heb afgesproken. Daarnaast is het gewoon veel gezelliger”, aldus Jannemieke Termeer van Loopgroep de HeteRUNners (de Loper).

Kerstverlichting om en gaan

De dames van Rio 2016 (AV Spado Bergen op Zoom), dit jaar nog verkozen tot Leukste Loopgroep van 2018, besteden ook aandacht aan dit thema. “Weer of geen weer: regen, wind, sneeuw of donker buiten: wij gaan altijd hardlopen. Omdat het heerlijk is en omdat het kan. We gaan dan alleen niet meer naar het bos maar zoeken onder begeleiding van onze trainster de mooie en goed verlichte routes op en soms lopen we op de baan. We zorgen altijd voor goede verlichting, dat stellen zowel onze trainers als onze vereniging AV Spado ook verplicht. We hebben altijd reflecterende hesjes aan of kerstverlichting om zodat we goed zichtbaar zijn en daardoor loop je een stuk lekkerder en dus veiliger”, aldus Susan Chapel van Rio 2016.

Ook Lian Kuiper sluit zich hierbij aan: “ik zal eerlijk zeggen, als ik met de groep van AV Spado meeloop kom ik op plekken waar ik alleen niet zou lopen in het donker. Je voelt je toch een stuk veiliger in een groep met een trainer. Bovendien als je geen verlichting bij je hebt, mag je ook niet meelopen en kun je lampjes lenen bij de club. Ik zorg dus altijd dat ik goed zichtbaar ben en ik heb altijd mijn telefoon bij me als ik in de winter loop.”

Samen laten we Nederland beter, leuker én langer lopen

De Atletiekunie gelooft in samen begeleid lopen omdat het plezier geeft, de kans op blessures verkleint en de prestaties verbetert. Juist nu in de donkere en koude maanden is de stimulans om een hardloopclub (een atletiekvereniging of loopgroep) op te zoeken, extra groot. Bovendien geven lopers in groepsverband minder snel op als het even tegenzit. Hardloopclubs zijn dé plekken voor lopers om deze manier van hardlopen te ervaren. Ga snel naar www.hardlopen.nl/clubs en vind een club bij jou in de buurt om de donkere wintermaanden door te komen.

Ben jij al lid van een loopgroep maar kan jouw loopgroep nog wel verlichting gebruiken? Gato sports heeft alle verlichting in huis om hardlopers veilig te laten sporten in het donker.

De wintertijd gaat in van zaterdag 27 oktober op zondag 28 oktober. Dan gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag een uur achteruit (er is een handig ezelsbruggetje voor de wintertijd: je wint-er-tijd-mee).

Fotograaf: Ruud van Bragt

Clubs