De voordelen van hardlopen in de ochtend

IMG 6912
Rianne Hulshof Vrijdag, 21 april 2023
De voordelen van hardlopen in de ochtend

Niets lekkerder dan op tijd uit de veren en je dag beginnen met je favoriete activiteit: hardlopen. Toch? Het zal niet voor iedereen aantrekkelijk klinken en het vergt, zeker als je geen ochtendmens bent, even wat discipline: hardlopen voor je werk, studie of zelfs ontbijt uit. Maar als je eenmaal de deur uit bent, heeft het wel wat, die vroegte. De stilte van de ochtend, de omgeving voor jezelf en het getuige zijn van het ontwaken van de wereld. En hardlopen in de ochtend heeft nog meer voordelen.

Energieker gevoel de rest van de dag

De frisse ochtendlucht en de inspanning zorgen er samen vrijwel meteen voor dat er voor een slaperig hoofd weinig ruimte is. Je wordt eigenlijk direct wakker geschud: je hartslag gaat omhoog, je bent alerter en je stofwisseling wordt gestimuleerd. Vooral dat laatste levert je energie op. Het mooie is, dat proces blijft ook na het hardlopen nog een tijdje doorgaan, waardoor je de rest van de ochtend kunt profiteren van het energieke gevoel.

Die training kun je vast afvinken

Het klinkt heel voor de hand liggend, maar het voordeel van ’s ochtends hardlopen is ook dat je die training dan vast gedaan hebt. Logisch. Maar stiekem geeft dat een hoop rust. Je hoeft de rest van de dag geen rekening met je loopje van ’s avonds te houden en je dus ook niet meer druk te maken over of je nog wel de tijd, de zin of de mogelijkheid hebt om te trainen. Kom maar op met al het onverwachte dat de dag kan brengen, die training van vanmorgen pakken ze je niet meer af!

Gezondheidsvoordelen

Hardlopen zorgt ervoor dat er endorfine in je lichaam wordt aangemaakt. Dat is niet alleen goed voor je immuunsysteem, maar zorgt ook voor een geluksgevoel waardoor je positiever en energieker aan je dag begint. Een ander bijkomend voordeel, je stresslevels gaan flink naar beneden. Wel zo prettig als je nog aan je werk- of studiedag moet beginnen.

Niet alleen zorgt ’s ochtends hardlopen ervoor dat je de rest van de dag energieker bent, het verbetert ook je slaapkwaliteit. Dat rondje hardlopen in de ochtend zorgt er namelijk voor dat je bloeddruk ’s avonds lager is, waardoor je juist dan een energiedip krijgt en makkelijk in slaap valt. Zeker voor mensen die moeilijk in slaap komen, is ’s ochtends trainen dus een aanrader.

Voorbereiding op wedstrijden of evenementen

Vooral langere races of evenementen, zoals een halve of hele marathon, starten ’s morgens. Op zich geen probleem, maar als je in de aanloop daar naartoe alleen ’s avonds traint, heeft je lichaam zich vooral daarop ingesteld. Zo’n start om een uur of tien (of eerder, zeker als je het inlopen etc. meetelt) kan je lichaam flink in de war brengen. Zonde van al je trainingsuren, dus train, als je weet dat je ’s ochtends moet starten, alvast een aantal keer in de morgen om je lichaam vast te laten wennen.

Nuchter hardlopen traint je vetverbranding

Kies je ervoor om niet alleen voor je werk- of studiedag met je training te beginnen, maar ook voor je ontbijt dan kleeft daar nog een extra voordeel aan. Je traint namelijk je vetverbranding. Dat is met name van belang voor wedstrijden of evenementen waarin je langer dan twee uur onderweg bent. Je lichaam moet hiervoor eerst wel door de glycogeenvoorraad heen, dus houd er rekening mee dat je training tenminste 75 minuten moet duren voordat je lichaam op de vetverbranding overschakelt. Ook is het dan wel zaak om voor je training niets te eten. Een glas water of een kop zwarte koffie is geen probleem.

Dergelijke trainingen doe je het beste op een lage intensiteit, en helpen je ook om mentaal vast te wennen aan een langere inspanning. Neem de eerste paar keer voor de zekerheid een paar winegums, een gelletje of crackers mee voor het geval je toch last krijgt van het gebrek aan energie. Houd ook de avond voor je nuchtere training rekening met je voeding, zodat je vast een energievoorraadje hebt opgeslagen.

Rianne Hulshof
Geschreven door

Rianne Hulshof

Rianne had vroeger stiekem een hekel aan hardlopen, maar begon een paar jaar geleden met trailrunnen en is sindsdien verkocht. Na verschillende trailruns in binnen- en buitenland volgden schoorvoetend de wegwedstrijden en sinds kort heeft ze zelfs training bij een atletiekvereniging. Haar hart blijft bij het trailrunnen liggen, maar voor een 1500m op de baan of een snelle wegwedstrijd is ze ook altijd te porren. Zolang ze maar kan hardlopen, is het al snel goed.