Training

Om te kunnen hardlopen heb je behoorlijk wat energie nodig. Die energie drukken we uit in calorieën. Hoe sneller en langer je sport, hoe meer energie je gebruikt. Maar hoeveel calorieën verbrand je nou precies tijdens een training?

Het antwoord op die vraag is niet alleen relevant als je wilt afvallen. Ook als je wilt weten hoeveel energie je extra moet innemen om je energiebalans op peil te houden, is het handig om een idee te hebben van de hoeveelheid energie die je gebruikt. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat iedereen anders is. Het verschilt van persoon tot persoon hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het sporten. Dat heeft te niet alleen te maken met de afstand die je loopt en je sportintensiteit, maar ook met persoonlijke factoren als leeftijd, gewicht, je manier van lopen en je geslacht.

Handige formule

Maar er is wel een handige manier om een redelijk inzicht te krijgen in je energiegebruik tijdens het sporten. Daarvoor gebruik je de volgende tabel:

Tempo/uur

Kcal/uur/kg lichaamsgewicht

8,36 km

9,5 kcal

9,65 km

10,5 kcal

10,78 km

11,5 kcal

12,07 km

13,0 kcal

14,48 km

16,0 kcal

17,54 km

19,0 kcal

Stel: je weegt 65 kilogram en je loopt 10,78 kilometer per uur. Dan gebruik je 11,5 kilocalorieën per uur per kilogram lichaamsgewicht. Om te weten te komen hoeveel je per uur gebruikt, pas je de volgende formule toe:

11,5 x 65 (gewicht) = 747,50 kilocalorieën

Je hebt in totaal 45 minuten gelopen. Je totale energiegebruik is dan:

0,75 (driekwart van een uur) x 747,50 = 561 kilocalorieën

Het aantal verbrande calorieën kun je bij je dagelijkse energiebehoefte optellen en dan weet je exact wat je moet eten om voldoende energie te hebben voor je trainingsdagen.

Calculator

Wil je niet zelf rekenen? Op het internet zijn verscheidene websites te vinden met een calculator waarmee je je energiegebruik eenvoudig uitrekent. Nog makkelijker: gebruik de Hardloper-app van Hardlopen.nl die binnenkort wordt gelanceerd. Daarover berichten we uiteraard binnenkort uitgebreider op Hardlopen.nl.

Bron: Sportvoedingsatlas

Foto: Shutterstock