Hoe vind je een geschikt hardlooprondje?

Vrijdag, 1 januari 2021
Hoe vind je een geschikt hardlooprondje?
© Barbara Kerkhof

De omgeving waar je loopt is in zekere mate bepalend voor het plezier dat je aan hardlopen beleeft. Natuurlijk kun je je voordeur uitwandelen en direct beginnen met je training, maar soms is het fijner om eerst een stukje te fietsen of even de auto te pakken zodat je in een loopvriendelijke omgeving kunt trainen.

Allereerst is het handig om te bepalen waar jij waarde aan hecht in jouw hardloopronde. Is dat een rustige omgeving? Onverharde paden? Of zo min mogelijk stoplichten waar je voor moet wachten? Afhankelijk daarvan kun je op zoek naar een geschikte route.

In het bos of in de polder kom je vaak minder andere weggebruikers, stoplichten en andere verkeershinders tegen dan wanneer je midden in de stad een rondje loopt. Loop je graag op onverharde paden in de natuur? Kijk op Google Maps waar je in de buurt een groen natuurgebied of park kunt vinden. Loop je liever op verharde wegen? Ga dan op zoek naar een (breed) fietspad.

Bekend terrein

Weet je niet welke kant je op moet lopen? In het begin is het verstandig om een rondje te kiezen dat je kent of heen en terug dezelfde route te lopen. Dan weet je hoe lang je ongeveer bezig bent en heb je de zekerheid dat je ook de weg naar huis terugvindt. Afhankelijk van de duur van je training kun je een stuk afsnijden of een extra lus lopen. Zo voorkom je bovendien onnodige extra meters om weer thuis te komen.

Ken je de omgeving niet zo goed of wil je een keer een andere route proberen? Verschillende online tools helpen je bij het plannen van een hardlooproute. Je kunt zelfs achterhalen waar andere hardlopers hun rondjes lopen om zo geschikte paden te vinden. Deze route kun je daarna via een GPX-bestand op je horloge of telefoon downloaden, waardoor je niet bang hoeft te zijn om te verdwalen.

Start to Run beginnersplein