Hardlooproutes plannen vanuit huis

In samenwerking met NN Running Coach
Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 10 januari 2024
Hardlooproutes plannen vanuit huis
© Lysanne Wilkens

Loop jij iedere keer hetzelfde rondje? Dat is misschien een makkelijke en veilige optie, maar kan op de lange termijn gaan vervelen. Het verzinnen van een nieuwe hardlooproute kan lastig zijn, maar met deze tips lukt het jou ook!Als je gaat hardlopen kun je alle kanten op. Toch gebeurt het vaak dat je dezelfde route kiest. Misschien expres, omdat je het fijn vindt dat je niet hoeft na te denken over je route. Misschien uit gemakzucht. Of omdat je simpelweg niet weet welke prachtige routes in jouw omgeving te vinden zijn. Tijd om daar verandering in te brengen! Met nieuwe routes wijk je af van je standaard rondje asfalt of altijd dat zelfde bospad. Het doorbreken van deze routine zorgt ervoor dat je bewust(er) bezig bent met de omgeving en de ondergrond waarop je loopt.

Hoe vind je een geschikte hardlooproute?

Allereerst is het handig om te bepalen waar jij waarde aan hecht in jouw hardloopronde. Is dat een rustige omgeving? Onverharde paden? Of zo min mogelijk stoplichten waar je voor moet wachten? Afhankelijk daarvan kun je op zoek naar een geschikte route.

In het bos of in de polder kom je vaak minder andere weggebruikers, stoplichten en andere verkeershinders tegen dan wanneer je midden in de stad een rondje loopt. Loop je graag op onverharde paden in de natuur? Kijk op Google Maps waar je in de buurt een groen natuurgebied of park kunt vinden. Loop je liever op verharde wegen? Ga dan op zoek naar een (breed) fietspad.

Terug naar start

Veel hardloophorloges beschikken tegenwoordig over een 'trackback-functie'. Deze functie helpt jou om je beginpunt weer terug te vinden. Dat is handig als je graag je neus achterna loopt, maar toch nieuwe routes wil proberen. Belangrijk is dat je GPS-ontvangst hebt zodra je begint met hardlopen. De eerste helft van de route kun je op gevoel lopen. Zie je een fijn bospad of breed fietspad dat je aandacht trekt? Ga ervoor! Als je halverwege je training bent, selecteer je de 'trackback-functie' of 'terug naar start', en kun je de richtingaanwijzer op je horloge volgen om weer thuis te komen. Zo ontdek je nieuwe routes in de buurt met de zekerheid dat je weer thuiskomt.

Stel je vraag aan de
NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.

Vooraf je route plannen

Met verschillende (online) tools kun je vooraf eenvoudig een complete hardlooproute uitstippelen. Zo weet je precies hoeveel kilometer jouw ronde is en kom je niet voor verrassingen te staan. Dat doe je bijvoorbeeld met de Nationale-Nederlanden Hardloopplanner. Daarmee is het uitstippelen van je eigen hardlooproute een fluitje van een cent.

Je geeft je start/finish-locatie door - jouw voordeur of een adres naar keuze - en het aantal kilometers of de tijd dat je wil lopen. Daarna gaat de routeplanner aan de slag en wordt een route gegenereerd op basis van jouw wensen. Je kunt kiezen uit verschillende opties, waardoor je veel nieuwe routes ontdekt in jouw omgeving. De apps is door heel Nederland te gebruiken. Of je nu in de stad, het platteland of langs de kust loopt. Je kunt eindeloos variëren in hardlooproutes, dus deze routeplanner heb je niet snel uitgespeeld. Ben je tevreden met de uitgestippelde route? Download de route als gpx-bestand en upload hem naar je sporthorloge of favoriete hardloopapp.

Hardlooproutes NN Running Coach Beginnersplein Beginnen met hardlopen
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo NN Running Coach
In samenwerking met

NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.