Hardlooproutes in Brabant

Esther Vliege
Esther Vliege Vrijdag, 23 juni 2023
Hardlooproutes in Brabant

Brabant is de provincie waar inwoners én bezoekers verliefd op zijn. Alleen al de gezelligheid en gastvrijheid die je hier ervaart. En lopers kunnen hier hun hart ophalen met eindeloos veel verrassende en rustgevende routes en rondes. Ontdek hieronder een paar van deze parels en kies eens een nieuwe ronde in jouw buurt, of plan deze zomer een sportief dagje Brabant.

De 14 vennen route van Oisterwijk (9,4 km)

De Oisterwijkse Vennen staan in de top 10 bijzondere dingen in Brabant. Niet gek dus dat triatleet Margriet de Beus het liefst daar haar rondjes loopt. Margriet: ‘De vennenroute start vanaf Groot Speijck, het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, vanaf daar volg je simpelweg de blauwe pijlen. De afwisseling van bossen en vennen maken dat ik hier zo graag loop en dat het hele jaar door, want het landschap en dus mijn uitzicht verandert met het seizoen mee.’ Margriet is naast fanatiek sporter moeder van twee jonge kinderen en heeft haar eigen huisartsenpraktijk. ‘Voor mij is dit dé route om te ontstressen. En heb je minder tijd of energie? Dan kort je de route makkelijk in door op de Gemullehoekenweg het lusje over te slaan. Wil je juist langer trainen volg dan de witte pijlen-route.’ Je loopt de ronde van 9,4 km langs veertien vennen dus je zult zeker watervogels zien, hoor je een soort 'hinnikende roep’ dan is de dodaars dichtbij. Groot Speijck is tot slot een fijne plek om jouw training te starten en eindigen. Hier helpen ze je ook graag op weg met andere routes.

Hardlopen in de Nederlandse jungle: Nationaal Park de Biesbosch

Een vloedbos, eindeloze kreken en ruige paden. Hoezo hebben we geen echte wildernis in Nederland? Negenduizend hectare aan jungle-achtige bossen afgewisseld door wild kronkelende kreken, wandelpaden, ruigten, riet- en graslanden. Waar je ook loopt, het gebied is steeds weer anders. De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van heel Europa waar het getij in verschil soms wel kan oplopen tot 80 cm. Door die werking van eb en vloed is het landschap ontzettend divers met honderden dier- en plantsoorten én hardlooproutes. Natuurlijk kun je zelf een route uitstippelen. Deze kaart van de Biesbosch geeft je een handig overzicht van het gebied. Via beleef de Biesbosch vind je diverse (dag)routes en etappes. Zin in een trail-avontuur? Het Oostwaardpad gaat over onverharde paden en al navigerend ontdek je zelf de weg. Alltrails helpt je ook een beetje op weg en geeft je keuze uit 24 wandel/hardlooproutes variërend van 3,9 km tot 27 km waarvan hieronder één uitgelicht.

‘Al lopend spot je watervogels en wie weet ‘n bever’

lopen in de Biesbosch

Van de Jantjesplaat tot aan de Deeneplaat (20,3 km – op elk moment in te korten)

Dit is één van de vele mooie routes die je in de Biesbosch kunt lopen. De route start in de buurt van Werkendam en gaat over de Jantjesplaat tot aan de Deeneplaat. Het is een heen en terug-route met het grote voordeel dat je de route makkelijk inkort: je bepaalt zelf wanneer je omdraait. En het lijkt misschien een nadeel dat je heen-en-weer loopt, maar er is zoveel te zien dat je de terugweg als ‘nieuw’ zal ervaren. Je loopt door een prachtig waterrijk gebied van wilgenbossen, kreken en moerassen. De kans is groot dat je veel watervogels ziet, maar ook afgeknaagde boomstammen: sporen van de bever. De route loopt over een goed, verhard pad en begint bij fietsknooppunt 4 aan de Bandijk, vlakbij de campings van de Biesbosch. Over de Bandijk voert de route het nationaal park binnen, langs landschapskunstwerk De Wassende Maan. De route loopt over de Jantjesplaat en tot aan de Deeneplaat, over de Catharinapolder en De Hooge Hof. Iedere plaat heeft een eigen karakter, van open polders naar moerassen en wilgenbossen. De route loopt helemaal tot het eind van het fietspad, tot aan de veerboot naar Lage Zwaluwe.

Het oergebied in Brabant: De Maashorst

In dit gebied heeft de natuur het nog voor het zeggen. Bomen, planten en beesten zijn er de baas, net zoals vroeger. Baan je weg langs bomen, beken en beesten. Spot de wisent, Tauros en de Exmoor-pony: de oerbewoners van het gebied. De Maashorst is ook geologisch gezien een bijzonder gebied. Vroeger liep hier de Maas maar in de loop der tijd is de Maas steeds oostelijker gaan stromen door een breuk in de aardkorst. Deze breuk zorgde ervoor dat de bodem omhoogkwam, waardoor de Maas moest wijken. Het hoger gelegen gebied dat hierbij ontstaat heet horst, vandaar ook de naam. Er zijn talloze paden kort en lang in dit gebied te vinden, via bijvoorbeeld Komoot vind je 19 routes kort beschreven. Hieronder is de trailroute Berg en Breukroute uitgelicht. Je vindt de Maashorst rechts van Den Bosch, in het noordoosten van Brabant.

‘Lopen langs sporen van de geschiedenis’

lopen in Uden

De Berg en Breukroute, omgeving Uden (6,5 km)

Deze relatief korte route in natuurgebied De Maashorst is grotendeels onverhard, dus ideaal voor (beginnende) trailrunners. Het startpunt is aan de Schansweg ter hoogte van de Oude Bosweg, hier kun je jouw fiets of auto parkeren. Omdat de route onderdeel is van het wandelroutenetwerk, kun je de route ook op een ander punt starten en makkelijk uitbreiden met een andere route. Je loopt door een afwisselend landschap rondom het buurtschap Bedaf. Op de horsten (zie de Maashorst hierboven) zie je soms grind en grote keien liggen die in de ijstijd zijn afgezet door de toen nog breed meanderende Maas. Ook de Bedafse bergen komen in dit gebied tot leven, het is de hoogste stuifzandwal van Noord- Brabant: ten opzichte van het omliggende maaiveld is deze wel 18 meter hoog.

Lopen in en rondom Eindhoven: rustig groen en creatief stads

Beemden en de Genneper Parken. Maar nu eens even iets heel anders: een stadse ronde vol street art. Volg de kleurrijke muurschilderringen route van 8,9 km dwars door het noorden van Eindhoven en snuif al hardlopend de graffitikunst van de stad op. Hier download je direct de route op de kaart.

Hardloopschema
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.