Mentaal doorzetten, hoe doe je dat?

Lysanne
Lysanne Wilkens Donderdag, 23 november 2023
Mentaal doorzetten, hoe doe je dat?
© NN Running Team

Wie hard wil lopen, moet niet alleen fysiek in goede conditie zijn. Mentaal doorzetten is minstens zo belangrijk. Lange afstandsloopster Nienke Brinkman, aangesloten bij het NN Running Team, deelt haar tips en tricks.

In de afgelopen jaren is veel veranderd voor Nienke Brinkman. In 2020 besloot Brinkman het hardlopen serieuzer aan te pakken en sindsdien heeft ze snelle progressie gemaakt. Haar eerste marathon, die ze datzelfde jaar virtueel liep vanwege de coronatijd, volbracht ze in een tijd van 2:39 uur. In juli 2021 won Brinkman de Zermatt Marathon – een marathon met een stijging van 1950m – en die prestatie leverde een uitnodiging op voor de Golden Trail World Series. Ook daar eindigde ze op het podium. Haar talent voor hardlopen was overduidelijk. Haar prestaties gingen vooruit, haar baan zei ze op en haar leven is nu volledig gericht op de topsport.

“Zodra je begint met zwaarder trainen, zijn er dagen dat je geen zin hebt,” geeft Nienke Brinkman toe. “Maar mijn motivatie om hard te lopen is meestal groter dan dat.” Inmiddels heeft Brinkman een bronzen medaille van het Europese Kampioenschap op de marathon én de limiet voor de Olympische Spelen van Parijs op zak. Tijdens zware trainingen en wedstrijden maakt Brinkman gebruik van mentale ‘trucjes’ die haar helpen doorzetten.

Plaats het in perspectief

Brinkman plaatst het afzien vaak in perspectief, waardoor de inspanning minder groots lijkt. “Wat is nou twee uur van je dag, of zelfs je hele leven?,” stelt Brinkman. “De tijd gaat vanzelf voorbij.”

Bedenk waar je het voor doet

In het begin was hardlopen een manier voor Brinkman om tot rust te komen en haar hoofd leeg te maken. Nu is het niet meer alleen een uitlaatklep, soms ook puur training. “Tijdens intervallen op hoog tempo vind ik het soms moeilijk om er echt van te genieten, maar ik weet dat het nodig is om goed te presteren,” vertelt Brinkman. “En als ik niet opgeef, hoef ik de training niet opnieuw te doen. Doe ik dat wel, dan kan ik weer van vooraf aan beginnen.”

Doe het samen

Zware trainingen doet Brinkman het liefst in een groep. “Dan hoef ik niet na te denken en kan ik op de automatische piloot overschakelen. Dat kost minder mentale energie,” vertelt Brinkman. Tijdens een trainingskamp in Kenia trainde ze veel samen met andere vrouwen van het NN Running Team. “Dat motiveerde enorm. Trainingen waarvan ik achteraf dacht ‘wow’, gingen daar vanzelf.”

Put vertrouwen uit je trainingen

Tijdens wedstrijden denkt Brinkman soms terug aan trainingen die ze in de voorbereiding heeft volbracht. “Met nog zes kilometer te gaan, denk ik bijvoorbeeld aan een training waarin ik vier tempoblokken van zes kilometer heb volbracht,” vertelt Brinkman. “Als het toen lukte, kan het nu ook.”

Denk aan het gevoel dat het je gaat opleveren

Om bij wedstrijden het beste uit jezelf te halen, is het belangrijk om mentaal sterk te zijn. Op het moment dat je vermoeid raakt, is het verleidelijk om je tempo terug te schroeven. Wil je grenzen verleggen, dan is dat geen optie. Brinkman: “Het moment ná een wedstrijd is wat mij het meest motiveert. Ik denk vaak aan hoe trots ik zou zijn als ik een goede prestatie neerzet. En hoe hard ik zou balen als ik zou uitstappen.”

Sneller worden Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.