Fact Check: Wel of niet hardlopen op vakantie?

Lysanne Wilkens Maandag, 12 juli 2021
Fact Check: Wel of niet hardlopen op vakantie?

Je hebt vakantie! Even hoef je helemaal niets. Maar hoe zit dat wat betreft hardlopen? Kun je beter doortrainen of is het misschien juist goed om een paar dagen looprust te nemen?

Of het wel of niet een goed idee is om op vakantie te blijven hardlopen, hangt van een aantal factoren af. Zo maak je de juiste afweging!

Waarschijnlijk voel je zelf goed aan of je lichaam rust nodig heeft. Dan is je vakantie een goed moment! Heb je juist zin om hardlopend je vakantiebestemming te verkennen? Dan kun je gewoon doortrainen zoals je gewend bent, mits je de veranderde weersomstandigheden en omgeving (hoogtemeters bijvoorbeeld) in acht neemt.

Kies je voor ritme…

Het voordeel van hardlopen op vakantie is dat je je ritme behoudt. Daardoor hoef je na je vakantie niet opnieuw in te komen. Met name wanneer je in training bent voor een bepaalde wedstrijd is het gunstig om je trainingsschema te blijven volgen. Maar afhankelijk van je doelen, kun je tijdens je vakantie best wat flexibeler met je trainingsschema omgaan.

Je ritme op vakantiedagen is waarschijnlijk anders dan in normale weken en dat heeft ook invloed op je trainingen. Heb je een drukke dag voor de boeg waarop je veel bezienswaardigheden wil afvinken? Al dat rondstappen gaat in je benen zitten. Plan je hardlooptraining vroeg in de ochtend of verplaats hem naar een dag waarop je na het hardlopen languit op het strand kunt liggen.

…of kies je voor rust

Af en toe is het goed om je lichaam volledig rust te gunnen. Je vakantie is daar de uitstekende gelegenheid voor. Een korte periode van rust (1 tot 2 weken) lijkt bovendien weinig effect te hebben op je prestatieniveau. En dat je niet gaat hardlopen, betekent natuurlijk niet dat je compleet stil moet zitten tijdens je vakantie. Vakantieactiviteiten zoals hiken, mountainbiken en kayakken zijn prima alternatieven om in beweging te blijven.

10 kilometer 5 kilometer Alternatief trainen Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.