De Running Coaches van Nederland: wie zijn dat eigenlijk?

In samenwerking met Running Coach Academy
Esther Vliege
Esther Vliege Dinsdag, 18 april 2023
De Running Coaches van Nederland: wie zijn dat eigenlijk?
© Le Champion

Ze zijn de stokken achter vele deuren. De helden van dappere beginners én van de doorgewinterde lopers. Ze coachen, sturen, motiveren, remmen en pushen. In de vroege ochtend of na een lange werkdag. Ook in de regen, wind en kou. Al die Running Coaches samen krijgen wekelijks duizenden Nederlanders van de bank. Het is nu tijd om die coaches beter te leren kennen. De komende maanden stellen we hier daarom 25 Running Coaches aan je voor.

Vandaag bijt Pascal Hodselmans het spits af. Zijn tip om te leren: ‘Je moet afkijken bij de beste.’

De krachten van de Atletiekunie, ASICS en RunningDirect zijn gebundeld in de Running Coach Academy. Deze brengt running coaches uit het hele land samen om het beste in elkaar, en daarna in hun lopers, naar boven te brengen. Op hardlopen.nl lees je hun verhalen, lessen en aanpak zodat uiteindelijk alle trainers en lopers van Nederland hiervan profiteren, jij dus ook. Deze week lees je over de voorbereiding op een evenement of wedstrijd.

Running Coach

  • Pascal Hodselmans
  • 52 jaar, waarvan hij 14 jaar aan hardlopen doet
  • Geeft 9 jaar training bij Scopias Atletiek in Venlo
  • Mijn hardloopdoel:‘Ik ben nu vooral met mijn lopers bezig maar ik zorg uiteraard dat mijn conditie ook op peil blijft. Ik loop drie à vier keer per week wat kortere afstanden daarnaast fiets ik en doe ik aan krachttraining.’
  • Mijn drijfveer: ‘Ik vind het mooi om mensen te helpen hun doel te verwezenlijken.’

Ik ben de koets naar de start

Pascal: ‘Het woord coach is afkomstig van ‘kocsi’, dat koets in het Hongaars betekent. Zo zie ik mezelf als trainer ook een beetje, als een koets: ik zet mijn lopers af aan de start van de race.’ Pascal gaat gepassioneerd verder: ‘Het is zó mooi wanneer alles samenvalt bij een wedstrijd. Als team train je maandenlang ergens naar toe en als het dan werkt, de loper bereikt zijn of haar doel, is dat de ultieme beloning. Voor hen maar ook voor mij. Lopers die hun grenzen verleggen dat is geweldig om te zien.’

Mentale coach

De naam Running Coach past goed bij Pascal. ‘Ik voel mezelf meer coach dan trainer, ik begeleid m’n lopers fysiek en mentaal. Zeker naar een race toe. We maken samen een wedstrijdplan en spreken deze uitvoerig door zodat ze weten wat hun taak is die dag. Wil iemand bijvoorbeeld een marathon onder de drie uur lopen, wat zijn dan de pace-tussentijden? En wat doe je als het anders loopt? Ik leer ze improviseren zodat ze niet meer voor echte verrassingen komen te staan.’ Pascal gaat nog verder in het wegwijzen naar een goede start: ‘Ik deel vooraf verschillende audiobestandjes om te ontspannen, om de wedstrijd te visualiseren en ook met ademhalingsoefeningen. Dat hoort er allemaal bij vind ik. Nu moet ik wel eerlijk zeggen, wanneer je net begint met training geven ben je vooral bezig met het fysieke deel maar op enig moment kun je ook die andere kant erbij pakken. Persoonlijk vind ik die misschien nog wel leuker en uitdagender.’

Jaarplan

Pascal maakt met zijn groep een jaarplan, samen kiezen ze de grotere wedstrijden voor dat jaar uit en stellen realistische doelen. Pascal vult aan: ‘Tussendoor doen we nog wat regionale tien kilometers omdat het leuk is, maar ook om te wennen aan de wedstrijdspanning. En ze oefenen alvast de praktische zaken zoals ’s avonds een lijstje maken voor de volgende dag en bijvoorbeeld welke voeding werkt vooraf en tijdens een race.’ Pascal noemt het trouwens bewust wedstrijden en geen evenementen, ‘het gaat tenslotte om prestatieverbetering,’ legt hij uit.

Goed gejat

Grete Koens is het grote voorbeeld van Pascal. ‘Ik bewonder wat zij als coach heeft bereikt, hoe zij met haar lopers werkt en haar openheid daarover. Ik heb haar aanpak gekopieerd: de mogelijk en onmogelijkheden van een loper staan altijd centraal. De lopers in mijn groep trainen op basis van een geschatte anaerobe drempel van hun 10 km tijd. Ik heb lopers met een bijna gelijke drempel samengevoegd in een groep. Op deze manier kun je veel verschillende niveaus tegelijkertijd laten trainen.’ Pascal geeft een voorbeeld: ‘De snelste groep loopt 10 x 800, de middelste 10 x 700 en volgende 10 x 600 allemaal op drempeltempo en met 1’ herstel. Ze finishen dan allemaal min of meer tegelijk en elk individu wordt uitgedaagd om zichzelf te verbeteren. Deze methode heb ik ook van een clinic van Grete Koens. De voorbeelden die zij gaf van toplopers, vertaal ik naar mijn groep en die aanpak werkt gewoon top. Beter goed gejat dan slecht bedacht,’ lacht Pascal.

Hoe train je een grote groep?

‘Mijn groep bestaat uit bijna vijftig lopers waarvan de snelste groep 34’/36’ op de 10 km loopt. Op dinsdagen komen er gemiddeld 35 à 40 lopers, op donderdag is de groep vaak iets kleiner.’ Pascal heeft naast de differentiatie in de training ook zelf een manier gevonden om de kwaliteit en effectiviteit bij zo’n grote groep te bewaken. ‘Voor de start van een nieuw seizoen bepaal ik het inhoudelijke jaarprogramma. Vervolgens zet ik alles op OneDrive waar elke loper toegang tot heeft. Voordat ze komen, weten ze dus hoe die bewuste training eruitziet en waar de focus op ligt: kracht, coördinatie, uithoudingsvermogen, snelheid of beweeglijkheid. Ook weten ze vooraf in welke groep ze zitten en wat ze gaan doen. Dat geeft rust en duidelijkheid tijdens de training. Op een gesloten Facebook-groep deel ik nog aanvullende praktische informatie over bijvoorbeeld voeding, rust en loopscholing, vaak ook artikelen van hardlopen.nl.’

Meer lezen over de Running Coach Academy

Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.

Logo Running Coach Academy
In samenwerking met

Running Coach Academy

Hardlopen vermindert de kans op hart- en vaatziekten, zorgt voor een stralend humeur en biedt je met weinig middelen heel veel vrijheid. Als hardlopen.nl willen we dan ook niks liever dat heel Nederland deze prachtige sport beoefend. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we onze krachten met ASICS en de Atletiekunie gebundeld en zijn we de Running Coach Academy gestart.