Wat kun je met een sportmedisch onderzoek?

In samenwerking met Zilveren Kruis
Vrijdag, 19 november 2021
Wat kun je met een sportmedisch onderzoek?

Wil je weten hoe je ervoor staat als hardloper? Een sportmedisch onderzoek geeft inzicht in jouw conditie en hartslagzones. Met deze inzichten kun je een onderbouwd trainingsplan opstellen om je prestaties op een verantwoorde manier naar een hoger niveau te tillen!

De ademgasanalyse is een zeer nauwkeurige test die veel informatie geeft over je fitheid en conditie. Deze test wordt ook wel een VO2max-test genoemd. VO2max staat voor de maximale hoeveelheid zuurstof die je kan opnemen tijdens een maximale inspanning. Dit is een belangrijke maatstaf voor jouw aanleg en getraindheid als hardloper.

Hoe werkt de test?

Bij een VO2max test wordt er met speciale apparatuur via de uitgeademde lucht gekeken wat er met je lichaam gebeurt tijdens maximale inspanning. Je krijgt daarom een masker op die je ademhaling kan meten. Je kunt dus gewoon door dat masker ademen.

De test kan worden uitgevoerd op een fietsergometer of op een loopband. Je begint op een rustig tempo en de weerstand of snelheid wordt steeds verder opgehoogd. Tot dat je niet meer kunt, dan heb je je max bereikt.

Wat kun je met de resultaten?

Met de test krijg je een aantal interessante waarden van jezelf. Zo weet je na de test je maximale zuurstofopname (VO2max), wat iets zegt over je aanleg voor duursport en over je getraindheid. Deze ademgasanalyse kan ook gebruikt worden om de oorzaak achter eventueel kortademigheid tijdens inspanning te achterhalen.

Daarnaast kom je achter je verzuringsdrempel of omslagpunt. Dit tempo zou je een lange tijd (ongeveer een uur) vol moeten kunnen houden. Voorbij dat punt ga je verzuren.

Het omslagpunt is daarmee ook een voorspeller van duurprestaties, maar nog belangrijker is het een belangrijk gegeven voor het bepalen van je trainingszones. Na de test kan een sportarts die zones verder met je uitwerken tot een persoonlijk trainingsprogramma.

Laat je testen

Wil jij een sportmedisch onderzoek laten verrichten met ademgasanalyse? Dat kan bij een sportarts bij jou in de buurt. Kijk voor meer info over sportmedische onderzoeken op Sportzorg.nl.

Heb jij interesse in een sportmedisch onderzoek, sportkeuring of inspanningsonderzoek? Dankzij onze samenwerking met Zilveren Kruis kun je profiteren van de voordelen van een zorgverzekering speciaal voor sporters!

Lichaam Sneller worden Conditie verbeteren
Logo Zilveren Kruis
In samenwerking met

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis helpt hardlopers met een uitgebreide collectieve zorgverzekering. Zo is je zorg goed geregeld. En profiteer je van extra’s die je helpen je gezond te voelen en lekker te sporten.