Hoe bepaal je je maximale hartslag?

Zondag, 19 november 2017
Hoe bepaal je je maximale hartslag?
Als je op hartslag wil gaan trainen is het goed om je maximale hartslag te kennen. Misschien heb je wel eens gehoord van de formule: 220 - je leeftijd, maar die grove maat is niet echt betrouwbaar. Met een sportmedisch onderzoek bij een sportarts weet je het exact en kun je ook gelijk je trainingszones bepalen.

De ademgasanalyse is een zeer nauwkeurige test die veel informatie geeft over je fitheid en conditie. Deze test wordt ook wel een VO2max-test genoemd. VO2max staat voor de maximale hoeveelheid zuurstof die je kan opnemen tijdens een maximale inspanning.

Masker

Bij een VO2max test wordt er met speciale apparatuur via de uitgeademde lucht gekeken wat er met je lichaam gebeurt tijdens maximale inspanning. Je krijgt daarom een masker op die je ademhaling kan meten. Je kunt dus gewoon door dat masker ademen. Deze ademgasanalyse kan ook gebruikt worden om de oorzaak achter eventueel kortademigheid tijdens inspanning te achterhalen.

Steeds harder

De test kan op verschillende manieren worden uitgevoerd op een fietsergometer of op een hardloopband. Je begint op een rustig tempo en de weerstand of snelheid wordt steeds opgehoogd. Tot dat je niet meer kunt. Dan heb je je max bereikt.

Maximale zuurstofopname

Met de test krijg je een aantal interessante waarden van jezelf. Zo weet je na de test je maximale zuurstofopname (VO2max), wat iets zegt over je aanleg voor duursport en over je getraindheid.

Omslagpunt

Verder kom je ook achter je verzuringsdrempel of omslagpunt. Het tempo op dit punt moet je een lange tijd (ongeveer een uur) vol kunnen houden. Voorbij dat punt ga je verzuren. De hartslag op deze drempel stijgt naarmate je conditie verbetert.

Trainingszones bepalen

Het omslagpunt is daarmee ook een voorspeller van duurprestaties, maar nog belangrijker is het een belangrijk gegeven voor het bepalen van je trainingszones. Na de test kan een sportarts die zones verder met je uitwerken tot een persoonlijk trainingsprogramma.

Bij jou in de buurt?

Wil jij een sportmedisch onderzoek laten verrichten met ademgasanalyse? Dat kan bij een sportarts bij jou in de buurt. Kijk voor meer info over sportmedische onderzoeken op Sportzorg.nl

Foto: Shutterstock