Pijnverlichting door dry needling

Lysanne
Lysanne Wilkens Maandag, 19 oktober 2020
Pijnverlichting door dry needling

Kom je maar niet van je hardloopblessures af? Pijn, stijfheid en bewegingsbeperking in spieren, pezen en gewrichten kunnen effectief behandeld worden met dry needling. Fysiotherapeut Aalbert Mintjes legt uit hoe het werkt.

Wat is dry needling?

Dry needling wordt ingezet om triggerpoints op te lossen. Een triggerpoint is een lokale verharding in een spier en wordt in de volksmond ook wel een spierknoop genoemd. Triggerpoints uiten zich o.a. in pijn en stijfheid in pezen en spieren. “Een triggerpoint kan ook met de duim worden behandeld, maar met dry needling kun je net wat gerichter te werk gaan en beter bij de kern komen”, legt fysiotherapeut Aalbert Mintjes uit.

Triggerpoints kunnen ontstaan na een verkeerde beweging of overbelasting en veroorzaken vaak pijnlijke en gevoelige spieren. Vaak zit het triggerpoint niet op dezelfde plek als waar de pijn wordt ervaren. “Een triggerpoint veroorzaakt vaak uitstralende pijn”, weet Mintjes. “Heel vaak bevindt het triggerpoint zich op een andere plek dan waar de pijn wordt gevoeld.”

Hoe werkt het?

Een fysiotherapeut zal eerst opzoek gaan naar een verhard deel in een spier, waar vervolgens het meest pijnlijke punt (het triggerpoint) wordt opgespoord. Zodra het triggerpoint is gevonden, wordt deze met een zeer dunne naald aangeprikt. De spiervezels binnen het verharde gedeelte in de spier trekken zich even kort samen, daarna ontspant de spier. Dit wordt een ‘local twitch respons’ genoemd. Het zorgt ervoor dat de doorbloeding in de spier verbetert en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.

Om het triggerpoint geheel te ‘ontladen’, wordt de naald op en neer bewogen. “Het op en neer bewegen van de naald wordt gedaan totdat er geen ‘twitch’ meer plaatsvindt. De spier kan daarna weer beter ontspannen”, laat Mintjes weten. “Het aanprikken van het triggerpoint kan een vervelend, verkrampend gevoel geven, maar de ‘twitches’ zijn van korte duur, waardoor dit over het algemeen goed te verdragen is.”

Wanneer is het effectief?

Dry needling kan een snelle pijnverlichting geven en wordt bij hardlopers met name ingezet bij kuit- en achillespeesklachten of pijn in de hamstrings of bovenbenen. Slechts één behandeling kan al resultaat opleveren. “Sommige hardlopers merken direct na de behandeling al verschil, maar het kan ook zo zijn dat je eerst napijn ervaart”, vertelt Mintjes. Na de behandeling kan de spier wat gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Meestal verdwijnt dat gevoel na enkele dagen vanzelf en zullen ook de eerder ervaren blessureklachten verminderd zijn. De spier is meer ontspannen en de beweeglijkheid neemt toe.

“Dry needling is slechts een onderdeel van de oplossing”, benadrukt Mintjes. “Het triggerpoint dat de pijn veroorzaakt wordt verholpen, maar belangrijk is om te kijken hoe dat triggerpoint is ontstaan. Waarom heeft die spier een triggerpoint? Dat kan te maken hebben met bijvoorbeeld overbelasting, verkeerd schoeisel of een verkeerde loopstijl. Om te zorgen dat de pijn niet terugkomt, zal uiteindelijk op dat niveau wat moeten veranderen.”

Blessures
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Aalbert Mintjes
Vraag de expert

Aalbert Mintjes

Fysiotherapeut

Aalbert is al ruim 20 jaar actief als (sport)fysiotherapeut. Hij is gespecialiseerd in het behandelen en voorkomen van hardloopblessures. Daarnaast coacht Aalbert hardlopers met specifieke herstelschema's, zowel off- als online. Als hardlopen.nl expert beantwoordt hij jouw specifieke vragen.