Naar welke specialisten kun je met een blessure?

In samenwerking met Zilveren Kruis
Mirjam Steunebrink
Mirjam Steunebrink Vrijdag, 10 september 2021
Naar welke specialisten kun je met een blessure?

Je bent geblesseerd, en dan? Als sporter is het doorgaans moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien als het gaat om alle mogelijkheden in het zorgsysteem waar je gebruik van kunt maken.

Wanneer er een sportmedische vraag is, begint over het algemeen de weg bij de huisarts of bij de (sport)fysiotherapeut. De (sport)fysiotherapeut kan alvast een hersteltraject in gang zetten bij een blessure, maar voor het stellen van een heldere diagnose, en bij klachten die langer dan enkele weken aanhouden is een bezoek aan de sportarts raadzaam. Voor een bezoek aan de sportarts vanwege een blessure is een verwijzing via de huisarts nodig. Ook wanneer er klachten zijn van hart en luchtwegen, of een andere vraag waar een inspanningsonderzoek voor nodig is, kan de sporter naar de sportarts verwezen worden via de huisarts. Hierdoor kunnen de consulten, inclusief de eventueel aan te vragen aanvullende onderzoeken, inspanningstesten, verwijzingen naar collegae medische specialisten etc, vergoed worden uit de basiszorg (wat dan uiteraard wel ten koste gaat van het eigen risico).

Wanneer je op eigen initiatief een sportmedisch onderzoek, eventueel met inspanningstest op fiets en/of loopband wilt laten doen, is er geen verwijzing nodig van de huisarts. Kosten moeten dan door de sporter zelf betaald worden, en kunnen, waar mogelijk, gedekt worden door een aanvullende verzekering.

Wanneer ga je naar een sportarts?

Een sportarts is een medisch specialist die gespecialiseerd is in aandoeningen en klachten van het houdings- en bewegingsapparaat én gespecialiseerd is in inspanningsdiagnostiek, ofwel aandoeningen waar verminderde conditie een rol speelt. Mocht je klachten hebben die te maken hebben met beweging, overbelasting, inspanning en conditie, dan kan je bij de sportarts terecht. Deze klachten hoeven dus niet sport gerelateerd te zijn. Een sportarts kan bijvoorbeeld ook middels inspanningsonderzoek revalidatieadviezen geven aan patiënten die vanwege een ziekte opnieuw conditie moeten opbouwen, of opnieuw moeten leren bewegen. Daarnaast houdt een sportarts zich ook bezig met de behandeling van sportblessures en sportmedische begeleiding van teams en individuele sporters.

Andere opties

Daarnaast zijn er nog tal van andere (para)medische partners die een sporter kan bezoeken. Denk aan de manueel therapeut, de podoloog of podotherapeut, de diëtist of sportvoedingsdeskundige, de sportmasseur, de sportpsycholoog of mental coach, de orthomanueel arts etc.

De sporter kan deze (para) medische partners op eigen initiatief raadplegen. Maar hierin kan ook de sportarts een centrale (coördinerende) rol spelen. Afhankelijk van de soort blessure of sportmedische vraag, kan de sportarts deze partners adviseren aan de sporter. Of de sporter hiervoor verzekerd is, hangt van de soort aanvullende verzekering af.

Dankzij onze samenwerking met Zilveren Kruis profiteer je via hardlopen.nl van de voordelen van een zorgverzekering speciaal voor hardlopers. Naast aantrekkelijke kortingen op de basisverzekering en aanvullende verzekeringen, ontvang je extra sportmedische vergoedingen.

Blessures Herstel Lichaam
Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

'Mirjam Steunebrink (45 jaar) is sportarts bij het Martini Sportmedisch Centrum in Groningen. Daarnaast is zij bondsarts bij het langebaan schaatsen, waarbij zij meegaat naar internationale wedstrijden. Zelf is zij gepassioneerd (ultra/berg)loper en momenteel in voorbereiding voor een halve Ironman voor KiKa

Logo Zilveren Kruis
In samenwerking met

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis helpt hardlopers met een uitgebreide collectieve zorgverzekering. Zo is je zorg goed geregeld. En profiteer je van extra’s die je helpen je gezond te voelen en lekker te sporten.