Wanneer bezoek je een sportarts?

Vrijdag, 10 maart 2017
Wanneer bezoek je een sportarts?
Hardlopen is leuk, totdat je een keer een blessure oploopt. Als je daardoor een tijd niet kan hardlopen is het goed bij een sportarts langs te gaan voor een blessureconcuslt, zodat je weer snel kunt gaan hardlopen. Maar een sportarts doet meer dan alleen blessurebehandeling.

Bij sportartsen denk je misschien vooral aan de artsen rond bij wielerploegen, voetbalclubs en topatleten. Dat is toch een verkeerd beeld: de sportarts is er voor iedere sporter. Jong of oud, recreatief of topper en minder valide mensen kunnen allemaal bij de sportarts terecht. De sportarts geeft ook advies aan mensen met chronische ziekten als artrose, diabetes, kanker, hart en vaatziekten waarbij sport een belangrijk onderdeel kan zijn van het beweegpatroon.

Specialist

De sportarts is de specialist op sportmedisch gebied. Zijn specialiteit is het behandelen van sportblessures. Hij of zij kijkt daarbij vooral naar je belastbaarheid. Als je met een klacht of blessure bij de sportarts komt is het zijn doel om je weer zo snel mogelijk terug aan het sporten te krijgen.

De sportarts is er voor iedereen

Als hardloper kun je bij de sportarts terecht voor (blessure)consulten en begeleding bij revalidatie na een blessure of chronische ziekte. Bij zo'n consult zal de sporarts eerst uitgebreid je klachten analyseren met een lichamelijk onderzoek. Soms wordt er een aanvullend onderzoek aangevraagd zoals een echo, röntgenfoto, MRI, ECG. Na de diagnose besluit de sportarts, in overleg met jou, hoe de behandeling zal vervolgen. Vaak kan de sportarts dat zelf, maar het kan ook dat je wordt doorverwezen naar een (sport)fysiotherapeut, orthopeed, radioloog of cardioloog.

Sportmedisch onderzoek

Een ander belangrijk onderdeel van het werk van de sportarts is het doen van preventieve sportmedische onderzoeken en inspanningstesten. Dit kun je zien als een soort APK voor je lichaam. Ga je voor het eerst een marathon lopen of ben je op een andere manier van plan je belasting te gaan opvoeren? Dan kun je bij de sportarts een sporttest laten verrichten om te kijken hoe je ervoor staat en hoe je het beste je training kunt starten. De sportarts kan je ook advies geven over hoe je met een trainingsschema je prestaties kunt verbeteren.

Na een bezoek aan de sportarts weet je precies wat er aan scheelt en wat daar aan gedaan kan worden. En misschien nog belangrijker: je weet hoe je in de toekomst klachten en blessures kunt voorkomen zodat je lekker kunt blijven hardlopen!

Sportarts bij jou in de buurt?

Meer weten over de sportarts of weten waar bij jou in de buurt een sportarts zit? Kijk dan op Sportzorg.nl

Blessures