De 10 meest gestelde vragen over hardlopen en gezondheid

In samenwerking met Zilveren Kruis
Mirjam Steunebrink
Mirjam Steunebrink Maandag, 6 december 2021
De 10 meest gestelde vragen over hardlopen en gezondheid
© BSR Agency

Hardlopen is goed voor je gezondheid! Maar hoe je dat het beste aan kunt pakken en wat je moet doen bij een pijntje of blessure, levert nog weleens vragen op. Sportarts Mirjam Steunebrink beantwoordt de 10 meest gestelde vragen over hardlopen en gezondheid.

1. Moet ik stoppen met lopen als ik pijn begin te voelen?

Scherpe pijn, helemaal als deze niet wegtrekt of zelfs verergert, is doorgaans een teken om te stoppen. Dit kan namelijk het begin zijn van een nare blessure. Een licht ongemak of pijnlijk gevoel, welke verdwijnt tijdens het lopen, kan doorgaans niet zoveel kwaad. Tenzij ná het lopen de pijn weer terugkomt, of er een gevoel van stijfheid ontstaat. Dat is vaak een teken aan de wand en een reden om een extra rustdag in te plannen.

2. Is hardlopen slecht voor mijn knieën?

Hardlopen heeft heel veel impact op het lichaam: bij iedere stap is de impact op het kniegewricht gelijk aan circa 8 maal het lichaamsgewicht. Maar: het cyclisch belasten van het kraakbeen zet de kraakbeencellen aan tot delen, waardoor deze nieuw leven in worden geblazen. Hardlopen is dus niet per se slecht voor de knieën en kan de kwaliteit van het kraakbeen zelfs bevorderen.

Bij forse standsafwijkingen (X- of O-benen bijvoorbeeld) verandert de impact op het kniegewricht en loop je wél meer risico.

3. Kan ik elke dag hardlopen?

Ook al is het verleidelijk om elke dag je loopschoenen aan te trekken, toch is het verstandig om regelmatig (in ieder geval wekelijks) een rustdag in te plannen. Zowel fysiek als mentaal levert dit je voordeel op.

4. Kun je hardlopen met griep of verkoudheid?

Koorts is altijd een no-go! Maar wanneer je koortsvrij bent, kun je in principe doortrainen. Een handig ezelsbruggetje hierin is de nek-check. Wanneer je symptomen voornamelijk boven de nek hebt, zoals neusverkoudheid, oorpijn en keelpijn, dan kun je eigenlijk gewoon gaan hardlopen. Pas wel je training aan en luister goed naar je lichaam. Wanneer je ook symptomen onder je nek hebt, zoals hoesten, koorts en pijn in armen en benen, dan wordt hardlopen afgeraden.

Neem daarnaast 2 x zoveel hersteltijd na het lopen als dat je normaal zou doen.

5. Mag ik hardlopen met pijnstillers?

In principe niet! Het is juist belangrijk je lichaam goed te voelen tijdens het lopen en eventuele pijntjes te monitoren! Pijnstillers onderdrukken de klachten en kunnen ervoor zorgen dat je een blessure in de hand werkt of een bestaande blessure juist verergert. Mocht je pijnstillers ‘ergens anders' voor gebruiken dan voor het beweegapparaat, bijvoorbeeld omdat je kiespijn hebt, wees je daar dan bewust van en pas je training aan.

6. Is het verstandig hard te lopen op oudere leeftijd?

De meeste mensen denken dat met het klimmen der jaren het niet meer verantwoord is te blijven lopen. Laat staan te begínnen met hardlopen. Toch heeft hardlopen, zeker ook op oudere leeftijd, veel voordelen.

7. Moet ik speciale hardloopschoenen aanschaffen?

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar hardloopschoenen en er heersen zeer veel ideeën over wat wel of juist geen goede schoenen zijn. Maar het algemeen geldende advies is nog steeds: koop een paar schoenen dat lekker zit! Dit hoeft geen duur merk te zijn en deze hoeven geen speciaal ontwerp te hebben - als het maar wel schoenen zijn die gemaakt zijn om te hardlopen. Ze moeten meteen goed zitten, als pantoffeltjes, en je moet er voor je gevoel zo op weg kunnen lopen. Pas wanneer je klachten neigt te krijgen bij het hardlopen, is het de moeite waard om aan de slag te gaan met speciale type schoenen, steunzolen, loopanalyses enzovoort.

8. Moet ik rekken voor het hardlopen?

Overtuigend bewijs van de noodzaak om te rekken voorafgaand aan het hardlopen bestaat er niet. Maar als je het toch prettig vindt om te rekken, neem dan een aantal zaken in acht. Rek dynamisch in plaats van statisch: beweeg je lichaamsdeel met korte herhalingen, waardoor deze korter en langer wordt, en doe dit afwisselend in meerdere richtingen, zo’n 5-10 minuten. Houd daarbij niet langer dan 30 seconden dezelfde positie aan. Rek niet als het pijn doet. En probeer meerdere momenten op een dag te rekken, dus niet alleen voorafgaand aan het hardlopen.

9. Moet ik koelen bij een hardloopblessure?

Vroeger’ werd altijd gelijk een coolpack uit de ijskast getrokken bij een acute blessure. Maar is dit nu echt nodig? Het verrassende antwoord blijkt steeds meer te zijn: NEE, doe dit juist niet! Er zijn aanwijzingen dat koelen juist averechts werkt, omdat het een afname geeft van de doorbloeding, de snelheid van zenuwgeleiding en de activiteit van de sensoren in de spieren.

Wat dan wel? Breng een ondersteunende tape aan beweeg het lichaamsdeel voorzichtig. Leg het tussendoor hoog en voeg eventueel warmte toe!

10. Kan ik hardlopen als ik overgewicht heb?

Ook bij overgewicht kun je beginnen met hardlopen. Het is zelfs een uitstekende manier om gewicht te verliezen en fitter te worden. Maar bouw het wel rustig op!

Ben je opzoek naar een verzekering met extra vergoedingen voor sporters? Bekijk dan eens de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis, de Sportpolis!

Afvallen Beginnen met hardlopen Blessures Herstel Lichaam
Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

'Mirjam Steunebrink (45 jaar) is sportarts bij het Martini Sportmedisch Centrum in Groningen. Daarnaast is zij bondsarts bij het langebaan schaatsen, waarbij zij meegaat naar internationale wedstrijden. Zelf is zij gepassioneerd (ultra/berg)loper en momenteel in voorbereiding voor een halve Ironman voor KiKa

Logo Zilveren Kruis
In samenwerking met

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis helpt hardlopers met een uitgebreide collectieve zorgverzekering. Zo is je zorg goed geregeld. En profiteer je van extra’s die je helpen je gezond te voelen en lekker te sporten.