Welke hardloopkleding draag je bij welke temperatuur?

In samenwerking met NN Running Coach
Donderdag, 30 maart 2023
Welke hardloopkleding draag je bij welke temperatuur?
© BSR Agency

Wisselende temperaturen maken het lastig om in te schatten wat je tijdens het hardlopen aantrekt. Welke hardloopkleding draag je bij hoeveel graden? Dit overzicht helpt je op weg.

Check jij voor het hardlopen altijd even wat de weersvoorspelling is? Zo weet je wat de temperatuur is en of hoe groot de kans is dat het droog blijft onderweg. Handige informatie, maar daarmee weet je nog niet wat je aan kunt trekken tijdens het hardlopen. Dit overzicht geeft je handige richtlijnen.

Houd daarnaast rekening met de training die je doet. Hoe intensiever, hoe warmer je het krijgt onderweg. Bij een rustige duurloop kun je jezelf wat warmer kleden, terwijl je bij een wedstrijd vaak liever wat minder aantrekt.

20+ graden

Dit zijn temperaturen voor een korte broek en t-shirt of singlet. Zorg voor goed ademende kleding, zodat je lichaam de warmte kwijt kan. Een petje of zonneklep houdt je hoofd koel. Vergeet ook je zonnebril niet als de zon fel schijnt, daardoor hoef je niet met je ogen te knijpen tijdens het lopen.

15 - 20 graden

Boven de 15 graden volstaan een korte broek en t-shirt met korte mouwen vaak wel. Vind je dat in het begin toch wat koud, draag er dan een hardloopjack overheen. Deze kun je makkelijk om je heupen knopen mocht je het toch te warm krijgen onderweg.

10 - 15 graden

Met temperaturen tussen de 10 en 15 graden raden we een longsleeve aan. Daaronder kun je eventueel nog een extra basislaag (t-shirt of singlet) dragen. Combineer dat met een lange of driekwart tight, waarvan de stof niet te dik is.

Stel je vraag aan de
NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.

5 - 10 graden

Het is koud, maar je krijgt het tijdens het lopen vanzelf warm. Kleed je aan in lagen, dan kun je onderweg altijd wat uittrekken. Een ondershirt, hardloopshirt met lange mouwen en daaroverheen een jasje zouden voldoende moeten zijn. Combineer dat met een lange tight. Hierin zit variatie qua dikte, dus dat kun je afstemmen op de temperatuur. Om je hoofd te beschermen tegen de kou kun je een muts of hoofdband dragen.

< 5 graden

Een lange tight (eventueel thermo) en lange mouwen met daaronder een thermoshirt houden je warm. Vergeet ook niet een muts, handschoenen en warme hardloopsokken aan te trekken. Zo blijf je van top tot teen warm!

Experimenteer vooral, want ieder lichaam is anders en niet iedere loper vindt hetzelfde fijn. Zolang je jezelf in laagjes kleedt, ben je in ieder geval flexibel, en kun je zelfs tijdens het lopen nog je kledingkeuze aanpassen.

Kleding
Logo NN Running Coach
In samenwerking met

NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.