Het nut van een sportbeha tijdens het hardlopen

Woensdag, 13 oktober 2021
Het nut van een sportbeha tijdens het hardlopen
Een belangrijk onderdeel van de hardloopoutfit van vrouwen zie je niet aan de buitenkant: de sportbeha. Wat is het nut van een goede sportbeha als je gaat hardlopen?

Bij het hardlopen bewegen je borsten mee met je loopbeweging. Daar kun je niks tegen doen, hoe netjes je ook loopt. Dat komt doordat je borsten niet uit spieren, maar uit vetweefsel, bindweefsel, vocht en klieren bestaan. Omdat de schokken niet door spieren kunnen worden opgevangen is het daarom belangrijk dat je een ondersteunende bh draagt. Speciale sportbeha's zijn gemaakt om je borsten te ondersteunen en zorgen zo ook voor meer comfort.

Blessures voorkomen

Wat gebeurt er dan precies tijdens het hardlopen met je borsten? Tijdens loop- en springbewegingen komt veel druk op het weefsel in de borsten te staan. Alleen de huid en dieper gelegen structuren houden de borsten op hun plaats. Daardoor verslapt het borstweefsel als je vaak hardloopt op den duur en kan het zo zijn dat je borsten gaan hangen. Sporten zonder goede sportbeha kan ook leiden tot overbelasting van je nek en je bovenrug.

Meer schokabsorptie

Met een goede sportbeha loop je comfortabeler en je spaart daarmee ook nog eens je gewone beha's, die daar echt niet voor bedoeld zijn. Een sportbeha is namelijk speciaal gemaakt om de stevigheid van je borsten te behouden tijdens het sporten. Ter vergelijking: een sportbeha vangt 74 procent van de bewegingen op en een normale beha slechts 38 procent. Door het gebruik van stevige materialen, bredere banden en speciale steungordels zorgt de sportbeha voor optimale ondersteuning.

Materialen

Het materiaal van een gewone beha is ook niet gemaakt voor overmatig zweten. Daardoor zal je gewone beha ook eerder slijten. Een sportbeha is net als veel andere kledingstukken in je running outfit gemaakt van vochtregulerend materiaal. Hierdoor blijft je huid ook droog aanvoelen. De stof van deze beha rekt ook mee waardoor je geen schuurplekken of andere irritaties krijgt.

Voor iedere vrouw

Bij de aanschaf van een sportbeha is het belangrijk dat je let op hoeveel steun je nodig hebt. Ook als je kleine borsten hebt is een sportbeha noodzakelijk. Dan zul je aan minder steun genoeg hebben. Heb je wat grotere borsten dan kan dat lastig zijn met hardlopen. Kies in dat geval in de winkel voor een sportbeha met medium of high support en je zult ook probleemloos kunnen hardlopen.

Kleding