Wat trek ik aan tijdens het hardlopen?

Maandag, 14 december 2020
Wat trek ik aan tijdens het hardlopen?
© Ruud van Bragt

Het kiezen van de juiste hardloopkleding kan een hele opgave zijn. De keuze is reuze! Wat mag in ieder geval niet in je kast ontbreken? En hoe bepaal je wat je aantrekt onderweg? Een aantal tips!

De meeste hardloopkleding is gemaakt van ademend en sneldrogend materiaal. Veel hardloopkleding bevat bovendien ventilatieopeningen en mesh panelen, wat bijdraagt aan een maximale luchtdoorlatendheid. Zo kan zweet worden afgevoerd en blijft je lichaam droog. Dat zorgt er ook voor dat je lichaam op de juiste temperatuur blijft. Katoenen kleding is minder geschikt voor het hardlopen. Dit houdt zweet juist vast, waardoor een shirt zwaar wordt en kan gaan schuren.

Welke hardloopkleding heb je nodig?

Een comfortabele pasvorm met voldoende bewegingsvrijheid is onwijs belangrijk. Kies daarom voor kleding die goed aansluit op het lichaam, zodat je niet in je beweging wordt beperkt. Een fijn shirt, strakke hardloopbroek (tight) en goede sportsokken zijn onmisbaar in de kast van een hardloper. Bij vrouwen mag een ondersteunende sportbeha ook niet ontbreken.

Wat trek je wanneer aan?

Het weer is van grote invloed op je kledingkeuze. Onderstaande richtlijnen kunnen daarom handig zijn. Natuurlijk heeft de één het eerder koud dan de ander, dus het is niet meer dan een hulpmiddel. Je leert zelf ook snel genoeg welke kleding het prettigst voelt bij welke temperatuur.

Warmer dan 17 graden?: (mouwloos) topje, short of korte tight en evt. petje en zonnebril.
Tussen 10 en 17 graden?: shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte tight
Tussen 0 en 9 graden?: shirt met lange mouw en een (thermo) sporthemd, lange tight
Minder dan 0 graden?: shirt met lange mouw en een thermo sporthemd en een jack, wintertight en evt. handschoenen en muts of hoofdband

Zeker in de winter duurt het soms even voordat je bent opgewarmd. Bij koud weer kun je het beste laagjes aantrekken. Een dun jasje knoop je gemakkelijk om je heupen zodra je het warm krijgt.

Beginnersplein