Een tussendoortje, gezond en lekker!

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Zondag, 31 januari 2021
Een tussendoortje, gezond en lekker!

De meeste mensen hebben voldoende aan drie hoofdmaaltijden per dag en hoeven niets tussendoor te eten. Maar als hardloper gebruik je meer energie en kun je een tussendoortje soms goed gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld voordat je gaat rennen of tijdens het hardlopen, afhankelijk van hoelang je gaat.

Maar waar dient een tussendoortje eigenlijk voor? Een tussendoortje helpt je bij het op peil houden van je glycogeenvoorraad, de koolhydraatopslag van je lichaam. Tijdens een inspanning doe je een beroep op je koolhydraten, die je lichaam maar beperkt opslaat in je spieren en lever. Door ze op tijd aan te vullen voorkom je dat je met een lege brandstoftank komt te staan of flauw wordt.

The Athlete's FoodCoach adviseert je aan de hand van je ingeplande trainingen hoeveel koolhydraten en eiwitten jouw tussendoortje moet bevatten om optimaal te kunnen presteren. De behoefte aan koolhydraten en eiwitten rondom een sportmoment zijn anders dan op bijvoorbeeld een rustdag.

Sport je even wat minder, maar heb je toch zin in een tussendoortje? Kies dan voor vers fruit of diepvriesfruit. The Athlete's FoodCoach raad je aan om minimaal twee stuks fruit (200 gram) per dag te eten. Of verwerk groente in je tussendoortje. Zo kom je aan het eind van de dag makkelijker aan je aanbevolen 250 gram. Wissel daarbij van groenten, zo krijg je de meeste voedingsstoffen binnen.

Houd je van noten? Een handje per dag is gezond! Noten leveren ijzer, vitamine E en vitamine B. Ga wel voor de ongezouten variant, die beschermen je tegen hart- en vaatziekten. Of neemt volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkoren crackers of volkoren mueslibollen. Hierin zitten belangrijke voedingsstoffen, waaronder koolhydraten, vezels en B-vitamines.

Eten The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.