Wanneer kun je het beste eten?

Vrijdag, 1 januari 2021
Wanneer kun je het beste eten?

Twijfel je wanneer je het beste kunt eten als je gaat hardlopen? Dat is niet gek: je wilt voldoende energie hebben om goed te presteren, maar niet te veel hebben gegeten omdat je dan last van maag- en of darmen kunt krijgen.

Voor het verteren van voedsel wordt energie verbruikt die tijdens het hardlopen nodig is voor je spieren. Wanneer deze processen elkaar verstoren, kunnen maagklachten ontstaan en kun je steken krijgen in je zij. Probeer hardlopen met een volle maag daarom te voorkomen.

Loop je in de ochtend?

Dan kun je eventueel ook lopen op nuchtere maag, dat wil zeggen vóór je ontbijt. Daardoor wordt je vetverbranding gestimuleerd. Heb je toch behoefte aan wat energie, maar wil je ook snel vertrekken? Kies dan bijvoorbeeld voor een handje rozijnen of een banaan.

Wel ontbijten voordat je gaat hardlopen? Ontbijt dan niet te zwaar. Kies voor een bron met snelle koolhydraten en kijk uit met vet en eiwit, want dat levert minder directe energie. Wacht na je ontbijt 1 á 2 uur voordat je gaat lopen.

Loop je in de avond?

Dan moet je meer oppassen, omdat je avondmaaltijd zwaarder valt dan een ontbijt. Zorg dat je twee tot drie uur voor je training je laatste grote maaltijd nuttigt. Het beste kun je kiezen voor een lichte maaltijd met goede koolhydraten en weinig vet en vezels. Draai het eventueel om: eet ’s middags warm en bewaar je brood voor de avond.

Herstelvoeding

Na het hardlopen is het belangrijk om je verbruikte energie weer aan te vullen. Dat doe je door iets eiwit- en koolhydraatrijks te eten, het liefst binnen een half uur na je training. Kies bijvoorbeeld voor een bak kwark met muesli en fruit. De eiwitten zorgen voor spierherstel en de koolhydraten voorzien je lichaam van nieuwe energie. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Start to Run beginnersplein