Voorbereiding Dam tot Damloop: twee recepten (lekker én snel!)

AND 6082 min 1
Voedingsacademie Maandag, 11 september 2023
Voorbereiding Dam tot Damloop: twee recepten (lekker én snel!)

Zaterdag 16 september: Dam tot Damloop. Een uitdaging van 10 Engelse mijl (16,1 km) vanuit Amsterdam naar Zaandam. Hoe sta je goed voorbereid op de Prins Hendrikkade aan de start?

Recept 1: de dag vóór de Dam tot Damloop

Wat denk je van een heerlijke pasta pesto kip? Een makkelijk én lekker recept dat je lichaam voorziet van voldoende energie, eiwitten en gezonde vetten. Maak dit recept alvast een keertje op voorhand. Zo weet je hoe je lichaam erop reageert. Het laatste wat je wilt is namelijk allerlei dingen eten voor een wedstrijd die nieuw voor je zijn. Je weet niet hoe je lijf reageert en het zou zonde zijn om met buikklachten op te staan op de dag van de wedstrijd, alhoewel we denken dat de ingrediënten uit dit recept heel gangbaar zijn. Zorg bovendien voor voldoende rust de dag voor de wedstrijd. Zo sta je de dag erna fris aan de start.

Pasta Pesto Kip (2 personen)

  • 2 courgettes, in schijfjes
  • 2 rode puntpaprika's, in stukjes
  • 4 el olijfolie
  • 200 g kipfilets, gesneden
  • 200 g gele linzenpasta, gekookt volgens aanwijzingen op de verpakking
  • 4 el groene pesto
  • Parmezaans kaas, geraspt

Bereidingswijze: bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de courgettes en puntpaprika’s met 2 el olijfolie. Zet voor 20 min. in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Bak de kipfilets op laag vuur in de overige olijfolie. Meng vervolgens de groente en de kip met de linzenpasta, pesto en de kaas. Verdeel over twee borden en geniet ervan.

Recept 2: de dag van de Dam tot Damloop

Eet vier uur voor aanvang van het startschot een licht ontbijt met langzaam verteerbare koolhydraten, zoals havermout of brood. Die voorzien je lichaam van langdurige energie. Helemaal als je er nog wat extra gezonde vetten aan toevoegt, zoals noten.

Ons favoriete ontbijt voor een wedstrijd is havermout met diepvriesfruit. Laat het diepvriesfruit een avond van tevoren ontdooien. Zo komt er wat vocht vrij uit het fruit dat goed combineert met de havermoutpap.

Havermoutpap met bosbessen (1 persoon)

  • 50 g havermout
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • 200 g ontdooid diepvriesfruit, zoals frambozen of blauwe bessen
  • 50 g walnoten

Bereidingswijze: doe de havermout en de melk in een pannetje en verwarm op laag vuur. Blijf goed doorroeren totdat hij lekker dik is. Verwarm het diepvriesfruit de laatste minuut even kort mee. Schep alles in een kom en garneer met de walnoten. Voeg naar smaak extra fruit toe of bijvoorbeeld een eetlepel honing.

Voedingsacademie
Geschreven door

Voedingsacademie

Brenda Frunt (1983) schreef eerder de bestsellers Goud op je Bord met ‘sportkok’ Erik te Velthuis. Samen met Marieke de Groot (1982) is zij eigenaar van de Voedingsacademie en auteur van het Boek Vast Wel! Over hoe minder vaak eten – periodiek vasten dus – je meer energie geeft. Met hun achtergrond in voeding en gezondheidswetenschappen coachen Brenda en Marieke mensen, ook in het bedrijfsleven en de (top)sport, op weg naar meer energie, focus en levensgeluk.