Voedingstip: Zeven makkelijke snacks tijdens een lange training

Donderdag, 16 juni 2016
Voedingstip: Zeven makkelijke snacks tijdens een lange training
Tijdens een lange duurtraining ben je zo gefocust op het afleggen van de kilometers dat je bijna vergeet om te eten. Niet slim, want als je maag eenmaal begint te rammelen is het eigenlijk al te laat om je energie aan te vullen. Deze zeven simpele snacks helpen je om onderweg je brandstof op peil te houden.

Eten en drinken tijdens het hardlopen moeten vol energie zitten en moeten makkelijk op te nemen zijn door je lichaam. Bij korte trainingen en wedstrijden van minder dan een uur is het niet nodig om onderweg te eten. Maar train je langer, dan is het wel slim om een halfuur tot een uur nadat je begonnen bent, kleine porties te eten.

1. Banaan

Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 30 gram snelle koolhydraten, goed voor wat nieuwe brandstof en even effectief als een koolhydraatrijke drank. Gooi je oude bananen niet weg: hoe rijper het fruit is, hoe sneller het wordt opgenomen in je lichaam en dus zijn werk kan doen.

2. Rozijnen

Normaal kun je beter niet te veel rozijnen eten: er zitten relatief veel calorieën in terwijl je er nauwelijks een vol gevoel van krijgt. Maar dat maakt rozijnen juist wel een heel geschikte keus tijdens een lange hardlooptraining.

3. Dadels

Dadels kauw je tijdens het lopen makkelijk weg en ze bevatten meer suikers en koolhydraten dan ander gedroogd fruit. Dadels zijn bovendien een goede bron van kalium.

4. Kersen

Kersen bevatten meer koolhydraten dan veel andere vruchten. Bovendien helpen ze om spierpijn die veroorzaakt wordt door het sporten te verminderen – en na een uurtje hardlopen kunnen je benen dat vast wel gebruiken. Een minpuntje van kersen tijdens het sporten: ze zijn rijk aan vezels en vertragen daardoor je spijsvertering.

5. Gummibeertjes

Deze gekleurde dropjes lijken in dit lijstje misschien een vreemde eend in de bijt, maar doordat ze veel suiker bevatten en nauwelijks vet en vezels, kunnen ze je toch goed door een lange training heen helpen. Al geven we natuurlijk de voorkeur aan eten waar goede voedingsstoffen in zitten.

6. Sandwich met jam en honing

Heb je wat meer tijd om aan je tussendoortje te besteden? Maak dan voor je training een sandwich klaar met jam en honing. Kijk wel even of je dit op een handige manier mee kunt nemen tijdens het hardlopen. Of vraag iemand om onderweg te gaan staan om jou je sandwich te overhandigen.

7. Druiven

Druiven neem je makkelijk mee. Ze bevatten veel suiker, weinig vezels en zijn verfrissend. Ook zijn ze rijk aan vitamine C, waardoor het eten ervan kan helpen om schade aan je spieren na een lange training te beperken.

Bron: Greatist.com

Foto: Shutterstock

Recepten