Voedingstip: Voorkom buikklachten, let op je voeding.

Donderdag, 5 mei 2016
Voedingstip: Voorkom buikklachten, let op je voeding.
Misselijkheid, buikkrampen, het gevoel dat je onmiddellijk naar de wc moet: tijdens het hardlopen kun je er zomaar last van krijgen. En waar je een training nog wel af kunt breken, zijn maag-darmklachten midden in een wedstrijd extra vervelend. Heb je misschien iets verkeerds gegeten of gedronken? En wat kun je tegen maagklachten doen?

Maag-darmklachten kunnen inderdaad te maken hebben met je voeding, bijvoorbeeld als je te kort voor de wedstrijd een maaltijd gegeten hebt die niet snel door je maag en darmen verteerd kan worden. Daarnaast kan ook een gevoel van wedstrijdspanning een rol spelen bij maagklachten. Ben je zenuwachtig, let dan extra goed op wat je eet en drinkt vlak voor en tijdens de wedstrijd, zodat je maag zo rustig mogelijk blijft.

Klachten

Van alle duursporters heeft bijna een derde tijdens het sporten weleens last van maag-darmklachten. De klachten kunnen behoorlijk uiteenlopen: van misselijkheid, braken, boeren en zuurbranden tot pijn in je zij, aandrang tot ontlasting of diarree of buikkrampen. Bij hardlopers komen deze klachten vaker voor dan bij andere duursporters zoals wielrenners en schaatsers.

Lief voor je darmen

Een maaltijd die rijk is aan energie is een goede basis voor het leveren van een hardloopprestatie, maar je maag heeft wat tijd nodig om het binnengekomen voedsel te verteren. Het is daarom aan te raden om ongeveer drie uur voordat je wedstrijd van start gaat een licht verteerbare maaltijd te nemen. Liefst eentje met veel koolhydraten, want je darmen kunnen die vrij makkelijk en snel verteren. Kort voor je wedstrijd kun je het beste alleen nog vloeibaar voedsel nemen als je lief wilt zijn voor je darmen.

Beter water dan cola

Je loopt extra risico op maag-darmklachten als je te weinig vocht binnenkrijgt. Drink daarom voor, tijdens en na de wedstrijd genoeg. Let niet alleen op hoeveel je drinkt, maar ook op wat je drinkt. Hypotone of isotone dranken zijn beter dan hypertone dranken. Simpel gezegd: van cola of Red Bull krijg je sneller maagklachten dan van het drinken van water.

Ontspannen

Eet en drink je verstandig en heb je nog steeds last van een onrustige maag? Probeer dan een paar ontspanningsoefeningen te doen om je maag tot rust te brengen. En vergeet ook niet om vlak voor het startschot nog even naar de wc te gaan.

Bron: Sportzorg.nl

Foto: Shutterstock