Voedingstip: Check of je extra vitamine D nodig hebt

Vrijdag, 26 november 2021
Voedingstip: Check of je extra vitamine D nodig hebt
© Duy vu Dinh

Nu de dagen korter worden, is het niet meer zo makkelijk om in het daglicht te trainen. Zowel de vroege vogels als de avondlopers zijn op het donker aangewezen. Dat betekent ook dat je minder vitamine D aanmaakt. Is het nodig om in de herfst- en wintermaanden extra vitamine D te slikken?

Vitamine D hebben we allemaal nodig om onze botten en tanden sterk te houden. Je huid maakt het overgrote deel van wat je nodig hebt, zelf aan, doordat de zon erop schijnt als je buiten bent. Een kleiner deel haal je uit voedingsmiddelen: vooral in vette vis (zoals zalm, forel en makreel) en wat minder in eieren en (toegevoegd) in halvarine en bak- en braadproducten.

Extra vitamine D

In de herfst- en wintermaanden ligt een tekort op de loer: het is minder lang licht, de zon is minder sterk en we zitten vaker binnen. Je lichaam maakt daardoor minder vitamine D aan. Gelukkig kun je gebruikmaken van de voorraad die tijdens de zomermaanden in het lichaam is opgeslagen, al is dat niet altijd voldoende om de hele winter te overbruggen.

Hogere behoefte

Voor bepaalde groepen is het sowieso van belang om extra vitamine D te slikken. Zwangere vrouwen zijn een voorbeeld van zo’n groep voor wie dit advies geldt. Ook voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar is extra vitamine D belangrijk, omdat dit het het risico op vallen en botbreuken verkleint. Bij mensen met een getinte of donkere huidskleur is het ook aan te raden om extra vitamine D te slikken, omdat zij van nature minder aanmaken.

Een beetje extra is genoeg

In de meeste gevallen heb je aan 10 microgram extra vitamine D per dag voldoende. Het beste kun je kiezen voor vitamine D3, want dat is het makkelijkst op te nemen door het lichaam.

Waar is het goed voor?

Vitamine D beschermt je bijvoorbeeld tegen botbreuken en valgevaar, ook tijdens het hardlopen. Dat is vooral prettig voor lopers die al wat ouder zijn. Bovendien speelt de vitamine een belangrijke rol bij een goede weerstand en werking van de spieren. Vitamine D zorgt er ook voor dat je lichaam calcium en fosfor uit eten goed opneemt en vastlegt in je tanden en botten tijdens de groei.

Lichaam