Voedingstip: Check of je extra vitamine D nodig hebt

Donderdag, 8 september 2016
Voedingstip: Check of je extra vitamine D nodig hebt
’s Avonds lekker hardlopen bij de ondergaande zon: de komende weken kan het nog, maar als de herfst straks aanbreekt moet je als avondloper en ook als vroege vogel weer in het donker trainen. Dat betekent ook dat je minder vitamine D aanmaakt. Is het nodig om daarom extra vitamine D te slikken?

Vitamine D hebben we allemaal nodig om onze botten en tanden sterk te houden. Je huid maakt het overgrote deel van wat je nodig hebt, zelf aan, doordat de zon erop schijnt als je buiten bent. Een kleiner deel haal je uit voedingsmiddelen: vooral in vette vis (zoals zalm, forel en makreel) en wat minder in eieren en (toegevoegd) in halvarine en bak- en braadproducten.

Extra vitamine D

Maar nu het bijna herfst is, en het je misschien niet lukt om overdag veel buiten te zijn, kan het gebeuren dat je extra vitamine D nodig hebt. Dat geldt lang niet voor iedereen, maar bepaalde groepen krijgen wel het advies om extra vitamine D te slikken.

Groepen

Zwangere vrouwen zijn een voorbeeld van zo’n groep voor wie dit advies geldt. Ook voor vrouwen vanaf 50 jaar, mannen vanaf 70 jaar, mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, bijvoorbeeld omdat ze in ploegendiensten werken of een hoofddoek dragen, en mensen met een getinte of donkere huidskleur is het aan te raden om extra vitamine D te slikken.

Een beetje extra is genoeg

In de meeste gevallen heb je aan 10 microgram extra vitamine D per dag voldoende. Je kunt vitamine D kopen bij de drogist of bij de apotheek, in de vorm van druppels, poeders, pillen of in combinatie met een multivitamine.

Tegen valgevaar

Vitamine D beschermt je bijvoorbeeld tegen botbreuken en valgevaar, ook tijdens het hardlopen. Dat is vooral prettig voor lopers die al wat ouder zijn. Ook speelt de vitamine een belangrijke rol bij de bij de instandhouding van de weerstand en een goede werking van de spieren. Ten slotte zorgt vitamine D ervoor dat je lichaam calcium en fosfor uit eten goed opneemt en vastlegt in je tanden en botten tijdens de groei.

Bron: Voedingscentrum, Vitamineinformatiebureau

Foto: Shutterstock