Voedingstip: blijf fit met vitamines

Zaterdag, 27 oktober 2018
Voedingstip: blijf fit met vitamines
Heb jij ze ook in je omgeving? Hoestende en proestende mensen? Of loop je zelf de hele dag je neus te snuiten? Nu het weer kouder wordt, stijgt het aantal zieken. Een virus kan je flink en langdurig in de weg zitten en kan dus ook je loopschema behoorlijk in de war schoppen. Hoe blijf je fit? Deze vijf vitamines ondersteunen je weerstand en beschermen je lichaam tegen verkoudheid en griep.

Over de reden waarom het aantal zieken stijgt als het weer omslaat, bestaat geen consensus. Het zou eraan kunnen liggen dat we in de herfst en winter dichter op elkaar gepakt zitten: we gaan met de bus in plaats van met de fiets, trainen dicht op elkaar in de sportschool in plaats van buiten en zitten samen binnen op kantoren en in cafés met de ramen dicht. Het zou ook kunnen komen doordat er meer koude lucht in je luchtwegen komt. Door die koude lucht werkt het afweermechanisme in je longen minder goed en neemt de kans op infectie toe. Hoe dan ook: het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende weerstand hebt, zodat een virus minder snel vat op je krijgt.

Vitamine A

Vitamine A zorgt ervoor dat je voldoende witte bloedcellen hebt. Die cellen zijn onderdeel van je afweersysteem. Vitamine A haal je onder meer uit lever(producten), margarine en halvarine.

Vitamine B6

Vitamine B6, die met name in aardappelen, bananen en bruinbrood zit, zorgt voor een goede conditie van je lymfeklieren en daarmee voor voldoende witte bloedcellen en de afvoer van schadelijke stoffen.

Vitamine C

Vitamine C stimuleert de vorming van en voorkomt schade aan je witte bloedcellen. Deze vitamine is vooral te vinden in groente en fruit. Bij voldoende inname verkort vitamine C de duur van een verkoudheid.

Vitamine D

Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D aangemaakt in je huid en die vitamine is belangrijk voor je afweersysteem. In de herfst- en wintermaanden krijg je er vaak minder van binnen, omdat je minder buiten komt, er minder daglicht is en je huid meer bedekt is door kleding. Een extra reden dus om wel gewoon buiten te gaan trainen! Ook kan je vitamine D halen uit vette vis en wordt het soms toegevoegd aan halvarine en margarine.

Vitamine E

Vitamine E beschermt de cellen van het afweersysteem tegen beschadigingen. Het zit onder meer in zonnebloemolie, noten en eieren.

Voldoende vitamines

Met een gebalanceerd eetpatroon kan je al deze vitamines uit je voeding halen. Het Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld 250 gram groente per dag voor een volwassene en twee stuks fruit. Elke dag een handje ongezouten noten is ook raadzaam. Kijk voor een uitgebreid voedingsadvies van het Voedingscentrum op voedingscentrum.nl.

Bronnen: vitamine-info.nl, Voedingscentrum