Dit is de beste voeding voor een hardloopwedstrijd

AND 6082 min 1
Voedingsacademie Vrijdag, 12 mei 2023
Dit is de beste voeding voor een hardloopwedstrijd

Je kijkt al maanden uit naar je hardloopwedstrijd. Wellicht is dit voor jou hét moment om een persoonlijk record te lopen of wil je de afstand gewoon uitlopen. Hoe dan ook, je staat het liefst goed voorbereid aan de start. Hoe doe je dat qua voeding?

Probeer niets nieuws

Test de voeding die je voor ogen hebt dus eerst een paar keer uit tijdens verschillende trainingen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op de dag van de wedstrijd. Een aantal mensen loopt namelijk heerlijk op een ontbijtje met een flinke kop koffie en jij moet hierdoor misschien noodgedwongen de bosjes in. Elk lichaam is verschillend, maar gelukkig zijn er wel een paar richtlijnen.

Laat twee uur tussen je laatste maaltijd en de wedstrijd

Zo zorg je ervoor dat je maaltijd je niet in de weg zit tijdens het hardlopen. Je maag en darmen hebben namelijk tijd én rust nodig om je maaltijd te verteren. Hardlopen hoort bij de actiestand van je lichaam; er gaat meer bloed naar je spieren ten koste van je spijsvertering. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je maaltijd ‘omhoog’ komt.

Eet vlak voor de wedstrijd vooral koolhydraten, aangevuld met eiwit en vet

Je lichaam kan namelijk relatief snel energie halen uit koolhydraten, terwijl de eiwitten en vetten je spijsvertering iets vertragen zodat je langer plezier hebt van die energie. Denk aan een bord havermoutpap met vers fruit, een hand noten en een eetlepel honing. Of een paar sneetjes volkorenbrood met als beleg een gebakken ei, honing en een geprakte banaan. Je kunt ook denken aan een paar plakken bananenbrood, een gekookt ei en vers fruit. De eiwitten en vetten uit deze maaltijden zorgen er dus voor dat de energie relatief rustig wordt opgenomen – de vezels uit fruit en granen overigens ook - terwijl je toch voldoende koolhydraten eet om van die snelle energie te genieten.

Neem een extra shot koolhydraten een halfuur voor de start

Eet dan het liefst iets kleins zodat je spijsvertering het hardlopen niet in de weg zit, én iets waar juist minder vezels, eiwitten en vetten in zitten. Nét voor dat start is het namelijk prima als je lichaam de koolhydraten redelijk vlot kan opnemen. Zelf ben ik fan van een banaantje, die neem je namelijk makkelijk mee. Je kunt ook kiezen voor mango of druiven, dat werkt ook goed op je maag. Allemaal voedingsmiddelen waaruit je lichaam relatief snel energie kan halen en die ook nog eens vitamines en mineralen bevatten. Die vitamines en mineralen heeft je lichaam namelijk ook nodig om optimaal te presteren.

Met deze tips sta je - op het gebied van voeding - optimaal aan de start. Geniet van je wedstrijd!

Drinken Eten Wedstrijd
Voedingsacademie
Geschreven door

Voedingsacademie

Brenda Frunt (1983) schreef eerder de bestsellers Goud op je Bord met ‘sportkok’ Erik te Velthuis. Samen met Marieke de Groot (1982) is zij eigenaar van de Voedingsacademie en auteur van het Boek Vast Wel! Over hoe minder vaak eten – periodiek vasten dus – je meer energie geeft. Met hun achtergrond in voeding en gezondheidswetenschappen coachen Brenda en Marieke mensen, ook in het bedrijfsleven en de (top)sport, op weg naar meer energie, focus en levensgeluk.