Voeding bij spierkramp

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Donderdag, 16 juni 2022
Voeding bij spierkramp

Vrijwel iedere hardloper heeft het weleens ervaren: spierkramp. Bij kramp trekken je spiervezels ongecontroleerd samen waardoor je je even niet meer kunt bewegen. Dit gebeurt vaak tijdens of na een inspanning. Dit is vervelend, want het kan ontzettend pijn doen en kan van grote invloed zijn op je prestaties.

Wat kun je doen om spierkrampen te voorkomen?

Wanneer je sport, verlies je zout. Hierdoor kan in je lichaam een disbalans van je elektrolyten ontstaan. Elektrolyten zijn essentiële mineralen, zoals natrium, kalium, magnesium en calcium die voorkomen in je bloed, zweet of urine. Ze zorgen onder andere voor een goede werking van je spieren en goede vochtbalans. Treedt er een disbalans van je elektrolyten op? Dan kunnen spierkrampen het gevolg zijn.

Zorg ervoor dat je elektrolytenbalans op orde is tijdens en na een inspanning. Dit kan je doen door de grote verliezen van zout te compenseren. Het wil niet zeggen dat je extra zout moet toevoegen aan je maaltijden. Maar bij een lange training waarbij je veel zweet kan het wel nuttig zijn om je elektrolyten tijdig aan te vullen. Deze broodnodige elektrolyten zitten onder andere in ontzettend veel sportdranken, zoals ook in de nieuwe sportdranken van Jumbo.

Slecht getrainde spieren

Maar met enkel sportdranken voorkom je geen spierkrampen. Nog belangrijker is het om je spieren goed te trainen. Ben je in voorbereiding op een wedstrijd? Zorg ervoor dat je tijdens de trainingen richting de intensiteit en duur van je wedstrijd werkt. Zo raken je spieren gewend aan de inspanning die zij tijdens de wedstrijd moeten leveren en verklein je de kans op spierkrampen.

The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.