Vezelrijk stoofpotje met linzen, zoete aardappel en wortel

Lenna Omrani
Lenna Omrani Zaterdag, 25 september 2021
Vezelrijk stoofpotje met linzen, zoete aardappel en wortel
© Lenna Omrani

De herfst is officieel begonnen… Tijd voor comfortfood! Bij de herfst denk je al gauw aan curry, stoofpotjes, ovenschotels of soep, toch? Het voordeel van deze gerechten is dat je er allerlei soorten groenten of eiwitbronnen in kunt gebruiken, ze vaak makkelijk zijn om te maken en bovendien enorm lekker en voedzaam zijn. Dit vezelrijk stoofpotje met linzen, zoete aardappel en wortel geeft je het ultieme herfstgevoel en bevat ook nog eens lekker veel vezels. Ideaal om je vetverbranding te stimuleren!

In dit gerecht zijn seizoensgebonden groenten gebruikt, zoals: wortel, zoete aardappel en prei. Ga je liever voor normale aardappel? Of heb je liever voor pompoen? Gebruik deze dan in je gerecht! Je kunt de groenten eenvoudig vervangen voor de groenten die jij lekker vindt. Probeer echter wel zo veel mogelijk te kiezen voor de seizoensgebonden groenten. Deze zijn namelijk een stuk lekkerder, duurzamer en ook nog goedkoper.

Om het gerecht helemaal budgetvriendelijk te maken is de basis gemaakt van linzen. Linzen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en vind je gewoon in de schappen van jouw lokale supermarkt. De combinatie van gedroogde rode linzen en bruine linzen, zoals dat in dit recept is gedaan, geeft het een eiwit- en vezel‘ boost’ en maakt het stoofpotje ook stevig. Ga je liever voor andere peulvruchten? Dan zijn kikkererwten ook ideaal.

Loopt het water je al in de mond? Snel aan de slag met het recept!

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

  • 1 el olijfolie
  • 1 prei, in ringen
  • 1 ui, in stukjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 250 champignons, in stukken
  • 4 grote wortels (of winterpenen), in schijfjes
  • 2 zoete aardappels, geschild en in blokjes
  • 1 el oregano
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • Optioneel: ½ tl chilipeper
  • 2 el tomatenpuree
  • 100 g rode linzen
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 blik bruine linzen, 265 g uitlekgewicht
  • Zout naar smaak
  • Optioneel ter garnering: verse peterselie & pecannoten

Bereiding

  1. Verhit wat olijfolie in een grote pan op een middelhoog vuur. Fruit hierin de prei, ui en knoflook even aan.
  2. Voeg de champignons, wortel en zoete aardappel toe en bak deze een paar minuten mee.
  3. Voeg na een paar minuten de oregano, zwarte peper, komijnpoeder, nootmuskaat en eventueel wat chilipeper toe en meng deze goed door de groenten.
  4. Voeg als laatste de tomatenpuree, rode linzen en groentebouillon toe. Roer alles goed door zodat de kruiden en de tomatenpuree verspreid worden.
  5. Breng het stoofpotje aan de kook. Verlaag het vuur en laat het 25 minuten sudderen, tot de groenten zacht zijn. Blijf het goed doorroeren. Voeg de laatste 5 minuten de bruine linzen toe en verwarm deze mee. Is het stoofpotje te dik? Voeg dan extra groentebouillon toe.
  6. Haal de pan van het vuur. Voeg zout en peper toe indien nodig.
  7. Verdeel het stoofpotje over diepe borden en garneer met verse peterselie & pecannoten.

Serveertip: je kunt het stoofpotje zo serveren, maar het is ook erg lekker met (naan)brood of rijst!

Afvallen Eten Recepten
Lenna Omrani
Geschreven door

Lenna Omrani

Lenna Omrani is ex-tophockeyster en studente voeding en diëtetiek. ''Nadat ik een langere tijd kampte met een eetstoornis heb ik de liefde voor eten weer volledig terug en heb ik weer energie! Het delen van heerlijke en makkelijke recepten is mijn passie en laat mij een stuk harder rennen. Kook jij met me mee?''