Vetten en hardlopen

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Donderdag, 16 juni 2022
Vetten en hardlopen

Als hardloper wil je het liefst elke keer een beetje sneller zijn en ook weer goed herstellen. Daarvoor heeft je lichaam verschillende voedingsstoffen nodig. Eén van die voedingsstoffen zijn vetten. Maar wat zijn vetten precies en waarom zijn ze belangrijk voor jou als hardloper? Samen met The Athlete's FoodCoach leggen we je het uit.

Vetten als energiebron

Vetten zijn, net als koolhydraten en sommige eiwitten, een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Er bestaan twee soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten, zoals die uit vette vis, vloeibare plantaardige oliën en noten, worden ook wel de goede vetten genoemd. Verzadigde vetten, zoals roomboter en harde margarines, dragen vaak de naam van slechte vetten.

Wist je dat vetten meer dan twee keer zoveel energie (9 kcal per gram) aan het lichaam leveren dan koolhydraten (4 kcal per gram)? Ook kan je lichaam vetten beter opslaan dan koolhydraten. Je gebruikt de opgeslagen vetten vooral tijdens een relatief rustige inspanning. Koolhydraten vormen een snellere energiebron en boort je lichaam aan bij een inspanning op hogere intensiteit. Je hebt beide voedingsstoffen nodig als je gaat hardlopen.

Verbeter je vetverbranding

Wanneer je als duursporter je vetverbranding wilt verbeteren tijdens het hardlopen, adviseren we je een relatief lange, rustige training in te plannen. Een lagere intensiteit zorgt ervoor dat je lichaam relatief meer vetten gebruikt als brandstof. Als je je vetverbranding verder wilt optimaliseren zijn daar bepaalde voedingsstrategiën voor, die je in overleg met een sportdiëtist zou kunnen toepassen.

Ben jij benieuwd hoeveel procent van je energie je dagelijks uit vetten kunt halen? De gezondheidsraad adviseert 20 tot 40 procent per dag. Dat lukt de meeste Nederlanders met hun voedingspatroon: het gemiddelde is 35 procent. Maar let op: de meeste mensen eten gemiddeld wel te veel verzadigd vet. Dat kan leiden tot een grotere kans op hart- en vaatziekten. Kies voor plantaardige oliën, vloeibaar bak- en braadvet en zachte margarines in plaats van boter, harde margarine en bak- en braadvetten.

The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.