Supergroente: broccoli!

Woensdag, 6 december 2017
Supergroente: broccoli!
Broccoli is een echte supergezonde groente. Behalve dat deze groene groente boordevol vezels zit, scoort het op veel voedingsstoffen als de beste. Er zit meer gezonds in broccoli dan je misschien denkt!

Broccoli staat bekend als vezelbom: met 4,1 gram vezels per 100 gram is broccoli de onbetwiste koploper op dit gebied. Alleen bospeen, rodekool en sperziebonen komen nog een beetje in de buurt. Brocoli bevat ook weinig caloriën: In 100 gram broccoli zitten maar 29 kilocalorieën, waar dat er in boerenkool bijvoorbeeld 48 zijn en in sperziebonen 36.

Antioxidanten

Maar deze groene groente heeft veel meer te bieden. In broccoli vind je van alle groenten bijvoorbeeld de meeste glucosinolaten, een chemische verbinding die je beschermt tegen kanker. Die zelfde werking heeft het antioxidant sulforafaan, waar broccoli ook vol van zit.

Spierbouwer

Een ander interessant stofje in broccoli is indole-3-carbinol (I3C): dit is spierbouwend stofje dat verzuring tegengaat. Hiermee zou ook het lichaamsvetpercentage verlaagd kunnen worden. Broccoli wordt gezien als de beste bron van I3C.

Broccoli vs. Bloemkool

Broccoli is familie van de bloemkool, maar de groenste van die twee scoort op vitamines een stuk beter. In broccoli zit bijvoorbeeld twee keer zoveel vitamine A, een echte energiebooster. En van vitamine K zit in broccoli wel tien keer meer dan in bloemkool.

Tegen spierpijn

Net als veel andere groenten bevat broccoli ook een groot aantal vitamines en mineralen, zoals vitamine C, ijzer, foliumzuur, magnesium en calcium. Dat laatste mineraal zorgt ervoor dat je botten sterk blijven en dat je een kleinere kans loopt op een botaandoening. Ook kalium is voor jou als hardloper een nuttig mineraal dat in broccoli zit, want dat helpt dan weer bij het voorkomen van spierpijn.

Ook de stronkjes

Van al deze gezonde voedingsstoffen al trek in broccoli gekregen? Als je de broccoli gekocht hebt, kun je die het beste in de koelkast bewaren. Eventueel kun je het langer bewaren door het in te vriezen. Wist je dat je ook de stronk van de broccoli kunt eten? Daar zitten zelfs ook extra vitaminen in! Broccoli kun je stomen, koken, roerbakken of je maakt er een soep van. Ook lekker goedkoop, want je hoeft bijna niks weg te gooien van de broccoli.

Bron: Gezondheidsnet.nl, Runners World's De complete voedingsgids voor sporters.