Recept: lentillesoep met paprika

Zondag, 14 mei 2017
Recept: lentillesoep met paprika
Regelmatig geven we hier op Hardlopen.nl een gezond recept voor jou als hardloper. Deze week: lentillesoep met paprika. Een volledige maaltijd, en echt weer eens wat anders.

Wat heb je nodig?

  • 40 gram groene linzen, gewassen
  • 50 gram parelgort
  • 500 ml water
  • 10 ml olijfolie
  • 30 gram ui, grof gesnipperd
  • Rode, gele en groene paprika, in totaal 200 gram (= circa 3 halve paprika’s), in grove stukken gesneden
  • 100 gram tomaat, in grove stukken gesneden
  • Peper naar smaak
  • 2 theelepels groentebouillonpoeder
  • 1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden

Bereidingswijze

  • Zet de linzen en de gort op met het water en laat dit circa 20 minuten zachtjes doorkoken, met de deksel op de pan.
  • Verhit de olijfolie in de wok.
  • Smoor de ui, paprika, tomaat, peper, groentebouillonpoeder en de Provençaalse kruiden 2 minuten.
  • Giet de gegaarde linzen en gort inclusief het kookvocht erbij en roer nog even goed door.

Bereidingstijd

30 minuten

Voedingswaarde

  • Energie: 441 kilocalorieën
  • Eiwit: 18 gram
  • Vet: 12 gram
  • Koolhydraten: 66 gram
  • Voedingsvezels: 17 gram

Goed om te weten!

Linzen zijn peulvruchten. Peulvruchten vallen niet in de categorie groenten, maar zijn zetmeelhoudende en graangewassen, net als aardappelen, rijst en pasta. Ze bestaan voornamelijk uit koolhydraten. Linzen bevatten, in tegenstelling tot aardappelen/rijst/pasta, wel meer (plantaardige) eiwitten. Een goede eiwitbron voor vegetariërs dus!

Het zachtjes koken met de deksel op de pan is belangrijk om het water niet te laten verdampen. Kook linzen nooit met zout, want dan kookt de peulvrucht stuk.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord.

Foto: Michel Zoeter

Recepten