Recept: huisgemaakte erwtensoep

Vrijdag, 8 december 2017
Recept: huisgemaakte erwtensoep
Regelmatig geven we hier op Hardlopen.nl een gezond recept voor jou als hardloper. Deze week: huisgemaakte erwtensoep uit eigen keuken. Je staat even wat langer in de keuken, maar je kunt er daarna nog vaak van eten. Erwtensoep is namelijk prima geschikt om in te vriezen.

Dit heb je nodig:

Let op: recept voor 5 porties!


  • 500 gram spliterwten, gewassen
  • 2,5 liter water
  • 400 gram knolselderij, in blokjes van 1 bij 1 centimeter
  • 200 gram winterwortel, gesneden
  • 100 gram ui, in ringen gesneden
  • 300 gram prei, gesneden
  • 35 gram verse bladselderij, fijngesneden
  • 1 magere runderrookworst (à 275 gram)
  • Peper naar smaak
  • 4 theelepels groentebouillonpoeder

Bereidingswijze

  • Zet de spliterwten op met koud water en breng aan de kook.
  • Laat de spliterwten 45 minuten zachtjes doorkoken, tot ze aan puree gekookt zijn.
  • Voeg de groenten toe en laat circa 10 minuten doorkoken, totdat de knolselderij goed beetgaar is.
  • Verwarm ondertussen de magere runderrookworst in heet water en snij aan plakken. Breng met peper en groentebouillonpoeder verder op smaak.
  • Voeg de plakjes rookworst toe aan de soep.

Bereidingstijd

  • 60 minuten

Voedingswaarde

  • Energie: 467 kilocalorieën
  • Eiwit: 33 gram
  • Vet: 13 gram
  • Koolhydraten: 55 gram
  • Voedingsvezels: 28 gram

Goed om te weten

Het is het lekkerst om tijdens het garen van de spliterwten verse groenten toe te voegen in plaats van panklare erwtensoepmixen te gebruiken. Als er te veel water is verdampt, voeg je gewoon weer wat extra water toe. Dit merk je als de soep veel te dik wordt. De bindkracht van de spliterwten werkt door als de soep afgekoeld is, hij wordt dan ook echt heel dik! Als je de volgende portie verhit, kun je die aanlengen met water. Wel al roerend aan de kook brengen.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord,

Foto: Michel Zoeter

Recepten