Kleurrijke salade met geroosterde kikkererwten en granaatappelpitjes

Lenna Omrani
Lenna Omrani Zaterdag, 29 mei 2021
Kleurrijke salade met geroosterde kikkererwten en granaatappelpitjes

Ben jij op zoek naar een kleurrijke en voedzame lunch? Dan is deze salade met geroosterde kikkererwten en granaatappelpitjes echt een aanrader! Je kunt de salade zelfs serveren als avondmaaltijd. Het is een voedzaam recept, makkelijk te bereiden en ideaal om voor een aantal dagen vooruit te maken. Doordat er al twee koolhydraatrijke groenten in zitten is het niet nodig om brood/rijst/pasta of andere granen toe te voegen, maar voel je vooral vrij om dat alsnog te doen.

In combinatie met fruit (de granaatappelpitjes in dit geval), de geroosterde kikkererwten, nootjes en tahin-dressing heb je een rijk gevulde en gebalanceerde salade. Denk jij vaak dat salades saai zijn? Dan raden wij je aan om deze echt eens te proberen. Dit is namelijk allesbehalve saai! Ben jij niet zo gek op zoete aardappel of bloemkool? Vervang deze dan voor bijvoorbeeld pompoen en broccoli of voeg wat aubergine of wortel toe. Je kunt eindeloos afwisselen met deze salade. Ook niet zo’n fan van kikkererwten? Gebruik dan (vegan) kip, linzen, tofu, tempé of (vegan) feta.

Het is altijd handig om een lading geroosterde of gestoomde groenten op voorraad te hebben. Zo kun je namelijk altijd groenten toevoegen aan je lunch of ben je snel klaar in de avond. Voor dit recept hebben we geroosterde groenten uit de oven gebruikt, maar je kunt bijvoorbeeld ook met een Airfryer werken of de groenten stomen/koken.

Wil jij weten hoe je deze kleurrijke salade maakt? Lees dan snel verder!

Ingrediënten (voor 3-4 personen)

Salade:
1 bloemkool, in roosjes
2 grote zoete aardappels, in blokjes
1 blik kikkererwten á 400 g, gespoeld
1 granaatappel (of 200 g granaatappelpitjes)
40 gram amandelen, fijngehakt
2 handjes verse peterselie, fijngehakt
3 handjes verse spinazie
2 el olijfolie
Snufje kaneelpoeder
Snufje komijnpoeder
Snufje zwarte peper
Snufje zout

Dressing:
3 eetlepels tahin
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel olijfolie
1 el citroensap

Bloemkool Lenna Omrani

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Verdeel de bloemkoolroosjes en zoete aardappel over een met bakpapier beklede ovenplaat en besprenkel met olijfolie. Breng daarna op smaak met kaneelpoeder, komijnpoeder, zwarte peper en zout. Let op: gebruik maar een klein beetje kaneel, want deze smaak kan best overheersen. Rooster de groenten 35-40 minuten in de voorverwarmde oven. Heb je een Airfryer? Bak de groenten dan in 20-25 minuten op 180 graden.

3. Verdeel na 20 minuten de kikkererwten over de bakplaat en voeg nog wat extra olijfolie en kruiden toe. Rooster de kikkererwten de laatste 20 minuten mee (8-10 minuten als je de Airfryer gebruikt).

5. Maak de dressing. Doe de tahin, sojasaus, olijfolie en citronsap in een schaaltje en roer het door elkaar.

6. Optioneel: rooster de amandelen een paar minuten in een pan zonder olie. Zet even apart. Hak ze daarna fijn en doe ze in een bakje.

7. Doe de spinazie in een kom en voeg de geroosterde groenten, kikkererwten, peterselie, amandelen en granaatappelpitjes toe. Breng op smaak met de dressing en garneer met granaatappelpitjes, amandelen en verse peterselie.

Eet smakelijk!

Kleurrijke salade 2 Lenna Omrani
Recepten
Lenna Omrani
Geschreven door

Lenna Omrani

Lenna Omrani is ex-tophockeyster en studente voeding en diëtetiek. ''Nadat ik een langere tijd kampte met een eetstoornis heb ik de liefde voor eten weer volledig terug en heb ik weer energie! Het delen van heerlijke en makkelijke recepten is mijn passie en laat mij een stuk harder rennen. Kook jij met me mee?''