Kiwi’s: goed voor hardlopers en ideaal in de winter!

Donderdag, 24 november 2016
Kiwi’s: goed voor hardlopers en ideaal in de winter!
Voor hardlopers is het gedurende de wintermaanden misschien wel extra belangrijk om op je voeding te letten. We maken tijdens de winter vaker ongezonde voedingskeuzes en door de kortere dagen en minder zonlicht maken we minder vitamine D aan. Met onderstaande tips kom jij gezond de winter door én kun je met een gerust hart blijven hardlopen.

Veel mensen maken tijdens de winter onbewust vaker ongezonde voedingskeuzes. Dat heeft er onder meer mee te maken dat het gebrek aan zonlicht op korte, donkere winterdagen van invloed is op je hormonen. Zo kan bijvoorbeeld het melatonine-gehalte, het hormoon dat getriggerd wordt door gebrek aan licht, pieken. Melatonine stimuleert het hongergevoel en zorgt ervoor dat de drang naar suikers groter wordt. Vervelend als je wilt hardlopen, want hiervoor heb je voldoende energie nodig en je wilt tijdens het lopen geen trek krijgen. Gelukkig kun je dit eenvoudig voorkomen.

Geheim wapen

Groene kiwi’s zijn het geheime wapen. Recent onderzoek toont aan dat groene kiwi’s de opname van suiker door het lichaam vertragen en zo je suikerspiegel op peil houden. Als je pieken in je bloedsuikerspiegel voorkomt, vermindert je hongergevoel en dus ook de drang naar eten. Bovendien zitten kiwi’s vol met vitaminen. Er zit veel vitamine C in en ook kalium, dat weer goed is voor de botten. Ideaal winterfruit dus!

Vitamine D

Het blijkt dat veel sporters – en dus ook hardlopers– vooral in de wintermaanden lage vitamine D-spiegels hebben. Dat komt omdat zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D is. Vitamine D heeft grote invloed op de prestaties van de spieren, dus zorg ervoor dat je hiervan voldoende binnenkrijgt. Vitamine D zit vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt daarnaast toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Zet deze producten dus op je boodschappenlijstje.

Koffie

Omdat het gedurende de winter over het algemeen behoorlijk koud is, kan het geen kwaad om voordat je gaat sporten je lichaam alvast wat op te warmen. En dan hebben we het niet alleen over een warming-up, maar ook over een kopje koffie. Koffie geeft wat warmte aan je lichaam voordat je de kou in gaat en bovendien kan het ‘zwarte goud’ in beperkte mate voor een kleine prestatieverbetering en beter uithoudingsvermogen zorgen.

Chocolademelk

Een andere echte winterdrank is chocolademelk. Lekker om op te warmen na bijvoorbeeld het hardlopen in de kou. Chocolademelk kan tevens een goede (en lekkere) hersteldrank zijn door de eiwitten die erin zitten. Het beste is wel om zelf de chocolademelk te maken om het aantal suikers zo enigszins te in te perken.

Water

En last but not least, is het uiteraard ook in de winter belangrijk om voldoende te drinken. Ondanks de koudere temperaturen moet je ook in de winter je lichaam goed hydrateren. Neem daarom voor het hardlopen altijd een of twee glazen water.