In 7 stappen naar een gezond voedingspatroon

Zaterdag, 20 mei 2023
In 7 stappen naar een gezond voedingspatroon
© Lysanne Wilkens

Een fitte hardloper worden? Gezonde voeding zorgt voor een beter energieniveau en helpt je lichaam herstellen na een training. Gezond eten lijkt misschien een grote opgave, maar met kleine aanpassingen maak je al snel een verschil.

Het sluipt soms er soms in als een gewoonte: ongezonde voeding. Een koekje bij de koffie, die zak chips voor de TV en een toetje om je avondmaaltijd af te sluiten… Dat hoef je jezelf echt niet allemaal te ontzeggen, maar het kan waarschijnlijk ook een stuk gezonder. Zonder heel veel moeite. Deze stappen helpen je op weg.

1. Omring jezelf met gezonde voeding

Gezond eten begint bij het doen van je boodschappen. Als je gezonde producten inkoopt, kun je thuis niet zomaar de mist in gaan. Maak vooraf een boodschappenlijst, check de etiketten van producten, en sla de snoep-, koek- en chips-rijen over. Laat je ook niet verleiden door kassakoopjes. En ga zeker géén boodschappen doen met een lege maag.

2. Vergeet diëten

Een gezond voedingspatroon is géén dieet. Het is een manier van leven. Daarom is het belangrijk dat je leert wat gezonde voeding is en bewust bent van wat suiker met je lichaam doet. Neem je voedingspatroon eens kritisch onder de loop en probeer veranderingen aan te brengen die je op de lange termijn kunt volhouden.

3. Niet minder, wel gezonder

Een gezond voedingspatroon betekent niet dat je minder gaat eten. Het betekent dat je gezonder gaat eten. En dat kan net zo lekker zijn. In het begin is het even zoeken naar de juiste recepten en snacks, maar als je eenmaal je draai hebt gevonden, dan gaat het vanzelf. Wat dacht je van dit recept voor bananenbrood?

4. Wat kun je aanpassen?

Maak het makkelijk voor jezelf met concrete aanpassingen. Ga je meer groente en fruit eten? Wil je de dag voortaan met een stevig en gezond ontbijt beginnen? Ga je minder snoepen tussendoor? Of na 20.00 uur niets meer eten? Je bereikt je doel makkelijker als je ook hebt nagedacht over de manier waarop je dat gaat doen.

5. Neem je drankinname onder de loep

Dan hebben we het niet per se over alcohol. Al is dat wel een belangrijk onderdeel richting een gezonder voedingspatroon, want alcohol bevat veel calorieën: 7 kcal per gram alcohol. Maar ook frisdrank en vruchtensappen zijn behoorlijke suikerbommen. Net als ijskoffie met karamelsiroop en slagroom bijvoorbeeld. Het vervangen van wat je drinkt, voelt vaak minder ingrijpend dan het aanpassen van je eetpatroon. Gezonde keuzes zijn koffie (zwart of met melk), thee (zonder suiker) en water, dat je smaak kunt geven door munt, komkommer of fruit toe te voegen.

6. Genieten hoort er ook bij

Je mag best een keertje zondigen of jezelf trakteren op een groot stuk taart als je een zware training hebt volbracht, maar liever niet iedere dag. De 80/20-regel is een goed uitgangspunt. 80 procent van de tijd eet je gezond, 20 procent laat ruimte voor traktaties, sociale gelegenheden en mindere dagen.

7. Leg de lat niet te hoog

Hoe meer aanpassingen je maakt, hoe sneller je een gezond voedingspatroon voor jezelf creëert. Maar het hoeft niet meteen perfect te gaan. Verandering heeft tijd nodig. Een gewoonte aanleren (of afleren) kost je 30 dagen. Nog even doorzetten dus!

Eten Drinken Afvallen