Minder suikers? Meer focus en energie!

AND 6082 min 1
Voedingsacademie Vrijdag, 22 juli 2022
Minder suikers? Meer focus en energie!
© Duy vu Dinh

Twee uur na je lunch ben je moe. De tijd tot aan je warme maaltijd duurt te lang. Je gaapt veel en trekt je keukenla open voor een energiereep. Zo, dat voelt beter. Je krijgt weer energie. Maar na een uurtje zakt je concentratie weer en loop je opnieuw naar de keuken op zoek naar eten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Met de juiste voeding zorg je voor een stabiel energieniveau. Minder pieken en dalen, meer focus en energie. Hoe je dat bereikt? Het eten van minder suiker is een belangrijke voorwaarde.

Glucose en je hersenen

Heb je steeds weer eten nodig om je uit een dip te halen? Dan kan het zo maar zijn dat je hersenen moeite hebben om glucose op te nemen. Met een energietekort tot gevolg. Hersenen zijn een ‘duur’ orgaan: ze gebruiken veel energie. Die energie putten ze onder andere uit glucose. Koolhydraatrijke maaltijden en tussendoortjes zorgen voor veel glucose in je bloed. Denk daarbij aan voedingsmiddelen als aardappelen, rijst, pasta, brood, snoep, koek en frisdranken. Vooral de producten met veel toegevoegde suikers als snoep, koek en frisdrank en laten het niveau van glucose in je bloed flink stijgen.

Hoe meer glucose er de hele dag door in het bloed zit, hoe minder goed het wordt afgegeven aan de hersenen. Dat werkt als volgt: een soort "rietjes" zuigen glucose op vanuit het bloed en geven dit af aan de hersenen. Maar, hoe meer glucose er in het bloed zit, des te minder goed die rietjes functioneren. Daardoor ervaar jij vaker een energietekort.

Minder pieken en dalen

Laat je de tussendoorrepen, ontbijtkoek, zoet beleg, suiker in je koffie, autodrop en ranja dus vaker staan? Dan krijg je minder glucosepieken in je bloed. Eet je daarnaast drie voedzame maaltijden per dag en snack je tussendoor minder? Dan komt er nóg meer rust in je bloedglucosespiegel. Zo kunnen die rietjes herstellen en weer beter glucose afgeven aan je hersenen.

De juiste brandstof

Voor een voedzame maaltijd kun je denken aan een soep, salade of omelet. Een extra scheut olijfolie in de soep zorgt voor goede vetten. Aan de salade kun je extra noten, kip, vis of peulvruchten toevoegen en de omelet maak je met lekker veel groente. Eet er ter aanvulling nog wat brood bij, en je hebt een lunch die goed verzadigd en waarmee je uren vooruit kunt. Gezonde vetten, eiwitten en vezels uit groente en fruit zorgen namelijk voor die verzadiging. Zo trek jij niet langer elk uur de keukenkastjes open.

En blijf vooral hardlopen. Naast dat het heerlijk is om buiten te sporten, verbetert regelmatig hardlopen de hersendoorbloeding én nemen het aantal verbindingen tussen hersencellen toe. Je stemming verbetert, je bent fitter en krijgt meer energie!

14 dagen zonder suiker

Suikerchallenge

Minderen met suikers is niet altijd makkelijk. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Als lid van hardlopen.nl kun je gratis meedoen aan de online Suikerchallenge van de Voedingsacademie. Middels inspirerende video’s en een suikermagazine met weekmenu word je aangemoedigd om twee weken lang de toegevoegde suikers te laten staan.

Meld je aan
Afvallen Eten
Voedingsacademie
Geschreven door

Voedingsacademie

Brenda Frunt (1983) schreef eerder de bestsellers Goud op je Bord met ‘sportkok’ Erik te Velthuis. Samen met Marieke de Groot (1982) is zij eigenaar van de Voedingsacademie en auteur van het Boek Vast Wel! Over hoe minder vaak eten – periodiek vasten dus – je meer energie geeft. Met hun achtergrond in voeding en gezondheidswetenschappen coachen Brenda en Marieke mensen, ook in het bedrijfsleven en de (top)sport, op weg naar meer energie, focus en levensgeluk.