Glucose en je hersenen
Heb je steeds weer eten nodig om je uit een dip te halen? Dan kan het zo maar zijn dat je hersenen moeite hebben om glucose op te nemen. Met een energietekort tot gevolg. Hersenen zijn een ‘duur’ orgaan: ze gebruiken veel energie. Die energie putten ze onder andere uit glucose. Koolhydraatrijke maaltijden en tussendoortjes zorgen voor veel glucose in je bloed. Denk daarbij aan voedingsmiddelen als aardappelen, rijst, pasta, brood, snoep, koek en frisdranken. Vooral de producten met veel toegevoegde suikers als snoep, koek en frisdrank en laten het niveau van glucose in je bloed flink stijgen.
Hoe meer glucose er de hele dag door in het bloed zit, hoe minder goed het wordt afgegeven aan de hersenen. Dat werkt als volgt: een soort "rietjes" zuigen glucose op vanuit het bloed en geven dit af aan de hersenen. Maar, hoe meer glucose er in het bloed zit, des te minder goed die rietjes functioneren. Daardoor ervaar jij vaker een energietekort.