Hoeveel moet ik drinken tijdens het hardlopen?

In samenwerking met Jumbo Foodcoach
Zaterdag, 12 december 2020
Hoeveel moet ik drinken tijdens het hardlopen?
© Barbara Kerkhof

Je kent het vast wel: de twijfel tijdens het hardlopen of je wel of niet voldoende gedronken hebt. Pak je die grote slok water wel of niet? Hoeveel je tijdens het hardlopen moet drinken, is voor iedereen anders. Dat komt doordat de een meer vocht verliest dan de ander. Ook maakt het een verschil of het heel warm of koud is.

We adviseren je om pas te drinken bij een inspanning langer dan een uur. Ga je korter hardlopen? Dan is het prima om vooraf of achteraf te drinken. Een bijkomend voordeel: het is niet heel praktisch om tijdens het hardlopen te drinken. Wanneer het heel warm is, mag je best wat extra drinken. Let op: ook wanneer het koud is, moet je voldoende drinken. Je merkt niet dat je zweet, maar verliest wel vocht. Dat moet je op tijd aanvullen.

Je kunt kiezen tussen isotone (sportdranken) en hypotone dranken (zoals water). In de isotone dranken zit 4 tot 8% koolhydraten en zout. De koolhydraten voorzien je lichaam van energie. Die kunnen goed van pas komen als je er even doorheen zit. Ook zorgen de koolhydraten samen met het zout voor je hydratatie. In hypotone dranken zit minder dan 4% koolhydraten. Deze zorgen met name voor de hydratatie van je lichaam.

Wist je dat je door voldoende te drinken tijdens het hardlopen je prestaties langer kunt volhouden? Wanneer je voldoende vocht binnen krijgt, kan je lichaam door middel van zweten je lichaamstemperatuur op peil houden. Drink je te weinig? Dan raakt je lichaam oververhit. Je hartslag gaat omhoog, je kan een koortsachtig gevoel krijgen en het gaat ten koste van je prestaties.

Dat wil je natuurlijk niet. Dus zorg dat je altijd voldoende drinkt tijdens het hardlopen.

Jumbo Foodcoach Drinken
Logo Jumbo Foodcoach
In samenwerking met

Jumbo Foodcoach

Jumbo Foodcoach geeft je een professioneel en persoonlijk voedingsplan om beter te presteren. En dat met lekkere, gevarieerde en makkelijke recepten. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers en hockeyers.