Hoe gezond zijn eieren eigenlijk?

Zondag, 16 april 2017
Hoe gezond zijn eieren eigenlijk?
Tijdens de Paasdagen eten we allemaal wel een keer een gekookt eitje. Maar hoe gezond zijn eieren eigenlijk?

Eieren maken al vele honderden jaren een belangrijk deel uit van het voedsel van mensen. En dat blijft zo. Ook in Nederland, waar jaarlijks ruim 10 miljard eieren worden geproduceerd. We mogen ons land dan ook gerust een ei-land noemen. Gemiddeld eten we zo’n 185 eieren per persoon per jaar. Driekwart daarvan zijn hele eieren. De rest is verwerkt, onder meer in koekjes, mayonaise, eiersalade, pasta’s en advocaat.

Wat zit er in een ei?

Eieren bevatten vooral eiwit en vet, en een kleine hoeveelheid koolhydraten. De dooier bevat het grootste deel van het eiwit en vetten. Er zit vooral onverzadigd vet in de dooier. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink.

Langer verzadigd

En over de lijn hoeft niemand zich druk te maken, want een ei van 60 gram bevat slechts 75 Kcal (Bron: Nevo, 2011). Eieren geven juist voor langere tijd een verzadigd gevoel. Zo is er minder behoefte aan snacken tussendoor en dat helpt weer het gewicht op peil te houden.

Spieropbouw

Vaak denken we bij eiwitten aan spieropbouw. En terecht. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen voor onze spieren en daarom voor iedereen, maar zeker voor sporters, een onmisbaar onderdeel van een gezonde voeding.

Herstel van weefsel

Eiwitten zijn nodig voor de opbouw en het herstel van weefsel. De afbraak en aanmaak van weefsel is een continu proces. Dat gaat je hele leven door. De eiwitten worden gebruikt om afgestorven cellen te vervangen en om ‘reparaties’ te verrichten. Hierbij kun je denken aan de genezing van wondjes of een blessure, maar ook bijvoorbeeld aan het herstel van de haarscheurtjes die tijdens het sporten in onze spiercellen ontstaan.

Dagelijkse eiwitbehoefte

De gemiddelde Nederlander heeft dagelijks 0,8 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht. Bij een lichaamsgewicht van 65 kilogram is de dagelijkse eiwitbehoefte dus 52 gram (0,8 x 65 gram = 52 gram).