Herstellen doe je met chocolademelk

Zondag, 12 december 2021
Herstellen doe je met chocolademelk

Chocolademelk heeft niet de meest gezonde reputatie. Maar het blijkt een prima hersteldrank voor na het sporten! Beloon jezelf dus gerust met een kop chocolademelk na het hardlopen en bevorder je herstel.

Heb je een half uur of langer getraind? Dan is het belangrijk om je herstel serieus te nemen. Het verloren vocht en de verbruikte energie zullen moeten aangevuld. Ook de schade die in je spieren is ontstaan, moet worden gerepareerd. En hoe sneller je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, hoe beter.

Direct na het hardlopen heb je misschien niet veel honger en ook niet altijd een voedzame maaltijd binnen handbereik. Chocolademelk is dan een goed alternatief! De verhouding koolhydraten, eiwitten en elektrolyten is vergelijkbaar met de samenstelling van sportdrankjes en daarom zo effectief.

Energie aanvullen

Het is inderdaad zo dat chocolademelk vrij veel suikers bevat. Maar het voordeel van deze ‘snelle koolhydraten’ is dat deze snel door het lichaam worden opgenomen. En dat is belangrijk in de eerste uren na een training. Want hoe sneller de koolhydraatvoorraad weer op peil is, hoe beter je hersteld.

Spierherstel

In je spieren treden tijdens het hardlopen lichte beschadigingen op, die na het trainen moeten worden gerepareerd. Eiwitten en aminozuren spelen hierbij een belangrijke rol. Met name het aminozuur Leucine blijkt enorm effectief voor de opbouw van spierweefsel en dit komt vooral voor in zuivelproducten, chocolademelk is hierop geen uitzondering. Het type eiwitten in chocolademelk is dus heel geschikt om bij te dragen aan spierherstel.

Elektrolyten

Water lijkt misschien een goede manier om je verloren vocht aan te vullen, maar uit onderzoek blijkt dat vocht beter wordt vastgehouden na het drinken van melkproducten. Dat komt door de aanwezige elektrolyten als calcium, natrium en kalium. Deze voedingsstoffen helpen bij het vasthouden van vocht en dragen bij aan een goede werking van de spieren.

De juiste keuze

Chocolademelk bevat naast suikers, eiwitten en elektrolyten ook de nodige vetten. Daardoor bevat chocolademelk vaak meer calorieën dan andere hersteldrankjes en is het niet de beste keuze als je wilt afvallen. Magere of halfvolle chocolademelk bevatten minder vet en nog steeds dezelfde hoeveelheid suikers, eiwitten en elektrolyten die belangrijk zijn voor je herstel.

Trakteer jezelf dus gerust op een beker chocolademelk nadat je terugkomt van jouw rondje hardlopen (inclusief een toef slagroom, want die heb je verdiend)!

Blessures Drinken Herstel