Hardlopen met coeliakie

Vrijdag, 17 maart 2023
Hardlopen met coeliakie

Vermoeidheid, een opgeblazen buik, gewichtsverlies, buikpijn, diarree of obstipatie kun je ervaren als je niet tegen gluten kunt, maar ze toch in je voeding zitten. Allemaal klachten die niet fijn samen gaan met hardlopen. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en bespreken we hoe je voeding eruit kan zien als je geen gluten eet.

Wat zijn gluten eigenlijk?

Gluten is een eiwit in verschillende soorten granen zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. En laat tarwe nou in enorm veel producten zitten die wij dagelijks eten. Denk bijvoorbeeld aan brood, crackers, ontbijtkoek, pasta en veel bewerkte producten zoals vegetarische balletjes en koekjes.

Kun je niet tegen gluten, let dan ook extra op haver. Haver is van nature glutenvrij, maar tijdens de verwerking komt haver vaak in aanraking met glutenbevattende granen. Als je het icoontje met de doorgestreepte aar op de havermout verpakking ziet staan, dan weet je zeker dat het niet in aanraking is gekomen met gluten. Dit icoontje vind je sowieso terug op de verpakkingen van glutenvrije producten.

Ben je intolerant voor gluten of heb je coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Hierbij veroorzaken gluten een ontstekingsreactie in je dunne darm. Het slijmvlies raakt beschadigd en je lichaam kan voedingsstoffen minder goed opnemen. Bij een auto-immuunziekte keert het immuunsysteem zich tegen het lichaam en maakt het gezonde cellen kapot. De woorden coeliakie en glutenintolerantie worden nog wel eens door elkaar gebruikt, maar strikt genomen is het niet hetzelfde. Coeliakie is namelijk – in tegenstelling tot een intolerantie – echt een auto-immuunziekte.

Wat kun je allemaal eten zonder gluten?

Groente, fruit, noten, zaden, pitten en peulvruchten kun je sowieso eten. Ook zuivel is geen probleem. Een bakje kwark of kokosyoghurt, gecombineerd met een banaan en een hand walnoten en pompoenpitten is dus een prima idee.

Kijk bij het kopen van bewerkte producten – zoals soep uit blik – goed op de achterkant van de verpakking of het gluten bevat. Maar goed, soep maak je toch het liefst zelf. Ik vind het een uitdaging om soep op smaak te brengen zonder bouillonblokje, deels ook omdat bouillonblokjes vaak gluten bevatten. En dat gaat gelukkig prima. Kijk maar eens naar dit recept van een goed gevulde tomatensoep met linzen: Hardlopen.nl - Recept: goed gevulde tomatensoep met linzen

In de supermarkten vind je ook een aanbod aan glutenvrije producten, zoals brood, crackers en pasta’s. Maar de smaak van bijvoorbeeld glutenvrij brood is toch echt anders dan die van een boterham mét gluten. Gluten geven het deeg namelijk luchtigheid, glutenvrij brood is daarom vaak wat vaster. Aan veel glutenvrije producten is ook best wat suiker toegevoegd. Kijk eens of je alternatieven zelf kunt maken, bijvoorbeeld met glutenvrije granen en meelsoorten als boekweit, teff, quinoa, (glutenvrije) haver, amandelmeel, kokosmeel of kikkererwtenmeel. Bak er een bananenbrood mee, pannenkoeken of verwerk het tot een lekkere pap. Meer over teff en boekweit vind je in dit artikel: Hardlopen.nl - Waarom zijn teff en boekweit interessant voor… en een idee voor bananenbrood met amandelmeel lees je hier: Hardlopen.nl - Bananenbrood: bomvol bouwstoffen voor hardlopers

Producten als ei, vis en vlees kun je natuurlijk ook eten als je niet tegen gluten kunt. Check alleen bij bewerkte producten – zoals vleeswaren – extra goed de verpakking. Eet je geen vlees of vis? Zorg dan voor extra peulvruchten in je voeding en bijvoorbeeld tempeh.

Schakel een sportdiëtist in

Eet je eenmaal een tijdje glutenvrij en bevat je voeding volop voedingsstoffen, dan voel je je actiever, fitter en geniet je waarschijnlijk meer van je rondje hardlopen. Vind je het toch lastig om glutenvrij te eten in combinatie met hardlopen? Kijk dan eens voor een fijne sportdiëtist bij jou in de buurt.