Gezonder eten als hardloper, hoe pak ik dat aan?

Monique van de Velde
Monique van de Velde Maandag, 27 oktober 2025
Gezonder eten als hardloper, hoe pak ik dat aan?

Je bent lekker aan het hardlopen, maar je eetpatroon sluit nog niet altijd aan bij je gezonde intenties. Gezond eten klinkt eenvoudig, maar in de praktijk blijkt het vaak lastiger dan gedacht. Voor je het weet zijn ongezonde gewoontes erin geslopen of zijn ongezonde snacks lastig te weerstaan. Hoewel je weet dat er betere keuzes zijn, is het soms moeilijk de juiste balans vinden. Zeker als je daarbij in de supermarkt overspoeld wordt door verleidingen en tegenstrijdige adviezen. Wat ís eigenlijk een gezond voedingspatroon en hoe pak je het aan?

Wat is een gezond voedingspatroon?

Een gezond voedingspatroon betekent niet per se ‘minder’ eten of dat je nooit meer mag genieten van een bakje chips. Het draait om het vinden van de juiste balans tussen voedzame en minder voedzame producten. Een gezond eetpatroon bestaat in de basis uit voldoende, voedzame keuzes die jouw gezondheid én het hardlopen ondersteunen.

Voedzame keuzes zijn onder andere: volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten, noten, vis, zuivel, mager vlees of plantaardige eiwitbronnen. Samen leveren deze producten de voedingsstoffen die je nodig hebt voor voldoende energie, herstel na een training en je algehele gezondheid.

Minder voedzame keuzes zoals chips, koek, snoep, chocolade of vette vleeswaren leveren vooral veel calorieën, maar weinig voedingsstoffen. Die kun je prima af en toe nemen, maar laat ze niet de basis van je eetpatroon vormen.

Een gezond voedingspatroon is géén specifiek dieet, maar een manier van leven. Duurzaam, haalbaar en ondersteunend voor zowel je gezondheid als je hardloopdoelen.

Hoe pak je het aan?

Hoe maak je duurzame veranderingen richting een gezond eetpatroon? Deze tips helpen je op weg!

  1. Neem je eigen voeding onder de loep
    Nu je scherper hebt wat een gezond voedingspatroon in de basis inhoudt, kan het helpen je huidige voedingsinname onder de loep te nemen. Kijk eerlijk naar wat je al goed doet en waar je ruimte ziet voor verbetering. Welke momenten zijn een uitdaging? Let ook eens op wat je drinkt: frisdrank, vruchtensap en veel zoete koffiedranken voegen vaak onnodige suikers toe.
     
  2. Kleine en concrete aanpassingen
    Maak het makkelijker voor jezelf met concrete aanpassingen. Begin klein: zo vergroot je de kans van slagen én blijf je gemotiveerd om door te gaan. Ga je beginnen met elke dag een extra stuk fruit, een voedend ontbijt of kies je voor een extra portie groenten bij het avondeten? Denk vervolgens na over hoe en wanneer je dit gaat uitvoeren. Hoe duidelijker je plan, hoe groter de kans van slagen! 
     
  3. Boodschappen met een missie
    Gezonder eten begint uiteindelijk bij de keuzes die je maakt tijdens het boodschappen doen. Maak vóóraf een boodschappenlijst, check de etiketten van producten, en snel de snoep-, koek- en chips-rijen liever voorbij. Laat de kassakoopjes lekker liggen en ga zeker géén boodschappen doen met een lege maag!
     
  4. Varieer en laat je inspireren
    Gezond eten saai en smaakloos? Dat hoeft helemaal niet! Het kan leuk zijn om nieuwe recepten en snacks uit te proberen, bijvoorbeeld dit bananenbroodrecept. Je hoeft geen ingewikkeld recept te kiezen met veel verschillende ingrediënten om voedend te eten. Varieer met producten en wissel deze af per eetmoment en dag, zodat je in totaal voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
     
  5. Vergeet niet te genieten
    Jezelf strenge restricties opleggen werkt vaak averechts. Geniet dus gerust in een restaurant van het gerecht waar je het meest zin in hebt, of trakteer jezelf op een stukje taart, maar liefst niet elke dag. Maak je de basis van je eetpatroon voedzaam, dan is er zeker ruimte om af en toe te genieten van je favoriete snack of gerecht!

Hoe houd ik het vol?

Onthoud dat een gezond voedingspatroon niet per se draait om minder eten, maar om gezonder eten. Het kan helpen je te richten op wat je toevoegt, niet op wat je weglaat: meer groente, meer water, meer volkoren koolhydraatbronnen, meer eiwitten. Vaak schuiven minder voedzame keuzes dan vanzelf wat naar de achtergrond, mede omdat je meer verzadigd bent. 

Verwacht niet dat alles meteen perfect gaat. Verandering heeft tijd nodig. Een gewoonte aanleren (of afleren) kost volgens experts zo’n 30 dagen. Zie elke maaltijd of snack als een nieuwe kans om een stapje vooruit te zetten. Net zoals hardlopen eigenlijk: stap voor stap, houd vol, en je komt steeds dichter bij je einddoel!