Gezond eten en een gezonde levensstijl voor hardlopers

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Donderdag, 16 juni 2022
Gezond eten en een gezonde levensstijl voor hardlopers

Wil jij als hardloper optimaal presteren, dan is het belangrijk dat je gezond eet. Maar hoe weet je of je gezond eet? The Athlete's FoodCoach helpt je daarbij en werkt met de sportvoedingspiramide. We leggen je uit hoe deze piramide werkt.

De onderste laag

De onderste laag van de piramide vormt voor iedere hardloper de basis van een gezond voedingspatroon. Benieuwd waar de onderste laag van de piramide uit bestaat?

  • Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon

  • Eet dagelijks minimaal 200 g groente en 200 g fruit (gemiddeld 2 stuks)

  • Kies zoveel mogelijk volkorenproducten

  • Eet dagelijks een handje ongezouten noten

  • Neem enkele porties zuivel per dag

  • Eet een keer per week (vette) vis

  • Vervang boter en harde margarine door plantaardige oliën en zachte margarine

  • Beperk het eten van rood (bewerkt) vlees

  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken

  • Drink niet meer dan één glas alcohol per dag

In deze laag let je ook op je energiebehoefte en macronutriëntenverdeling (de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten). Let op: deze is voor iedereen anders en hangt af van het type training, duur van de inspanning en je persoonlijke factoren, zoals leeftijd, gewicht, geslacht en lengte. The Athlete's FoodCoach helpt je hierbij.

Heb jij je basisvoeding op orde? Dan pas kun je gaan kijken naar de volgende lagen in de piramide.

De tweede laag

Zodra jij je basisvoeding op orde hebt, kun je gaan kijken naar de tweede laag in de sportvoedingspiramide van The Athlete's FoodCoach. In deze laag staan sportspecifieke voeding en timing centraal die jou helpt wanneer jij je sportprestaties wilt ondersteunen of verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan eiwitshakes of de eiwitreep van het huismerk van Jumbo. Dit is een eenvoudige en vooral heel snelle manier om eiwitten tot je te nemen en je spieren te herstellen.

De sportspecifieke voeding is afhankelijk van de prestatie die je moet leveren. The Athlete's FoodCoach helpt je met het eten tijdens het hardlopen. Loop je een lange afstand? Dan is het verstandig om tijdens het rennen koolhydraatrijke producten tot je te nemen. De nieuwe energiedranken en -gels van het huismerk van Jumbo bevatten exact de juiste verhouding glucose en fructose en maken het eten tijdens het hardlopen net een tikkie makkelijker.

De derde laag

Ben je benieuwd naar de derde laag van de sportvoedingspiramide van The Athlete's FoodCoach? Hierin gaat het over supplementen om je prestatie nog verder te optimaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cafeïne, creatine en multivitamine. Wil jij supplementen gebruiken die je prestaties ondersteunen? Dan raden we je aan om eerst te overleggen met een professional, zoals een sportdiëtist.

The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.