Flespompoen uit de oven met champignons en linzen

Lenna Omrani
Lenna Omrani Zaterdag, 18 december 2021
Flespompoen uit de oven met champignons en linzen

Heb jij het menu voor de feestdagen al rond? Deze flespompoen uit de oven met champignons en linzen mag niet op jouw tafel ontbreken! Een lekker én gezond gerecht, waar je de hele familie blij mee maakt.

Je herkent het vast wel: dagen achter elkaar genieten van de meest lekkere gerechten, hapjes, toetjes en andere versnaperingen - tot je buik rond is. Erg leuk en gezellig, maar niet altijd even goed voor je. Hoewel je met de feestdagen jezelf zeker geen restricties hoeft op te leggen, is het ook fijn om gezond te kunnen eten. Daarom een lekker en gezond gerecht waar je tijdens het kerstdiner heerlijk van kunt genieten!

Deze flespompoen uit de oven met champignons en linzen is makkelijk om te maken, je hebt weinig ingrediënten nodig en het is ideaal als bij- of hoofdgerecht. Serveer de flespompoen met bijvoorbeeld nog wat andere geroosterde groenten, een salade of een lekker sausje.

Ingrediënten (voor 4-8 personen)

  • 2 flespompoenen
  • Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 el verse tijm
  • 250g kastanjechampignons
  • 2 el sojasaus of tamari
  • 1 blik bruine linzen (265 g uitlekgewicht)
  • 25 g tahin
  • 40 g pecannoten
  • Verse peterselie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een ovenplaat met bakpapier.
  2. Was de flespompoen, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de pitten. Snijd vervolgens ruitjes in de snijkant en besprenkel met wat olijfolie. Voeg ook wat peper en zout toe naar smaak.
  3. Leg de flespompoenen op de ovenplaat met de snijkant naar boven en zet deze vervolgens in de oven. Rooster de pompoenhelften ongeveer 40 minuten.
  4. Maak in de tussentijd de vulling. Zet een pan op het vuur en verwarm een scheut olie op middelhoog vuur.
  5. Doe de ui en knoflook in de pan en fruit het even aan. Voeg na 3-4 minuten de verse tijm, kastanjechampignons en sojasaus of tamari toe en bak dit voor een paar minuten mee.
  6. Spoel de bruine linzen goed af en doe ze in de pan. Voeg ook de tahin toe en bak het circa nog 3-4 minuten op een laag vuur. Breng op smaak met (extra) peper en zout.
  7. Haal de flespompoenhelften uit de oven en laat even afkoelen. Verdeel vervolgens de linzen-champignons vulling over de flespompoenen.
  8. Garneer met pecannoten en verse peterselie en voeg eventueel nog extra tijm toe naar smaak.
  9. Serveer de flespompoen direct. Eet smakelijk!
Eten Afvallen
Lenna Omrani
Geschreven door

Lenna Omrani

Lenna Omrani is ex-tophockeyster en studente voeding en diëtetiek. ''Nadat ik een langere tijd kampte met een eetstoornis heb ik de liefde voor eten weer volledig terug en heb ik weer energie! Het delen van heerlijke en makkelijke recepten is mijn passie en laat mij een stuk harder rennen. Kook jij met me mee?''