Fitter met een schaaltje blauwe bessen

Zaterdag, 14 oktober 2017
Fitter met een schaaltje blauwe bessen
Blauwe bessen zitten vol met gezonde voedingsstoffen: vitamine c, foliumzuur, antioxidanten en vezels. Maar wist je ook dat blauwe bessen extra goed zijn om je immuunsysteem te versterken?

Blauwe bessen staan in de top van voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevatten. Die antioxidanten werken cholesterolverlagend en ontstekingsremmend, gaan het verouderingsproces tegen en zouden ook nog eens het risico op een hartaanval en op diabetes type 2 verkleinen.

Niet zwaar op de maag

Dik word je er niet van: blauwe bessen bevatten weinig calorieën. Ook als snack voor of na het hardlopen of tijdens je training zijn blauwe bessen een slimme keus, want ze liggen niet zwaar op de maag.

Imuunsysteem versterken

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat blauwe bessen het immuunsysteem van sporters na een training kunnen versterken. Direct na een training ben je kwetsbaar voor zietekiemen, maar door een flinke portie blauwe bessen te eten kun je dat voorkomen. In het onderzoek kregen 13 duursporters 6 weken lang elke dag 250 gram bosbessen. Na die periode moesten de proefpersonen tweeenhalf uur op een loopband lopen. Daarvoor kregen ze nog eens 375 gram blauwe bessen. Een controlegroep van 12 sporters deed dezelfde inspanningstest zonder de blauwe bessen gegeten te hebben.

'Natural Killer Cells'

Wat bleek? De proefpersonen die blauwe bessen hadden gegegen, hadden twee keer zoveel Natural Killer Cells in het bloed. Deze cellen zijn de stoottroepen van het imuunsysteem en komen als eerste in actie als er ziektekiemen het lichaam in dringen. Hoe meer van die cellen je hebt, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt. De onderzoekers benadrukten nog wel dat ze niet hadden gekeken naar of de deelnemers aan het ondezoek ook echt minder ziek werden.

Smoothie of door de yoghurt

Met blauwe bessen kun je ook van alles doen: je kunt ze los eten, je kunt ze invriezen en daarna als frisse snack eten, ze door je yoghurt roeren of er een lekkere smoothie van maken. Bewaar je bessen niet te lang, want dan gaan de gezonde stoffen langzaam verloren. Het beste is om ze maximaal vijf dagen in de koelkast te laten liggen.

Bron: Sport.nl en Ergonenics.org

Foto: Shutterstock