Omdat het afbreken en opbouwen van spieren een proces is dat de hele dag doorgaat, is het belangrijk dat je je lichaam ook de hele dag van voldoende eiwitten voorziet. Wanneer je jouw geadviseerde eiwitten per dag op één maaltijdmoment neemt, heb je niet hetzelfde effect als wanneer je deze verspreid over de dag binnenkrijgt.
Dat zit zo: op je spieren zit een soort draaideur. Die laat maar een bepaald aantal eiwitten per keer toe, waardoor je met een overschot zit als je heel grote porties neemt. 20 gram eiwit is de ideale hoeveelheid per portie. Zonder dat je het merkt, breek je de hele dag spieren af. Maar als je voldoende eiwitten eet en deze verspreid over de dag binnenkrijgt, dan heb je aan het eind van de dag even veel spieren opgebouwd als afgebroken. En in sommige gevallen zelfs meer opgebouwd dan afgebroken.
Hoe harder je traint per dag, hoe belangrijker het is je eiwitten goed te verdelen. Een zware training is een aanslag op je spieren. Die kunnen alleen goed herstellen wanneer ze op de juiste momenten van de juiste hoeveelheid brandstof worden voorzien. Zo draagt het spreiden van je eiwitten bij aan je hardloopprestaties.