Eiwitten: spreiden, spreiden, spreiden

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Zaterdag, 5 december 2020
Eiwitten: spreiden, spreiden, spreiden

Als hardloper is het belangrijk dat je je lichaam verspreid over de dag van voldoende eiwitten voorziet. Gedurende de dag breek je spieren af en bouw je ze op, zonder dat je het door hebt. Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren en zorgen ervoor dat het proces optimaal verloopt.

Omdat het afbreken en opbouwen van spieren een proces is dat de hele dag doorgaat, is het belangrijk dat je je lichaam ook de hele dag van voldoende eiwitten voorziet. Wanneer je jouw geadviseerde eiwitten per dag op één maaltijdmoment neemt, heb je niet hetzelfde effect als wanneer je deze verspreid over de dag binnenkrijgt.

Dat zit zo: op je spieren zit een soort draaideur. Die laat maar een bepaald aantal eiwitten per keer toe, waardoor je met een overschot zit als je heel grote porties neemt. 20 gram eiwit is de ideale hoeveelheid per portie. Zonder dat je het merkt, breek je de hele dag spieren af. Maar als je voldoende eiwitten eet en deze verspreid over de dag binnenkrijgt, dan heb je aan het eind van de dag even veel spieren opgebouwd als afgebroken. En in sommige gevallen zelfs meer opgebouwd dan afgebroken.

Hoe harder je traint per dag, hoe belangrijker het is je eiwitten goed te verdelen. Een zware training is een aanslag op je spieren. Die kunnen alleen goed herstellen wanneer ze op de juiste momenten van de juiste hoeveelheid brandstof worden voorzien. Zo draagt het spreiden van je eiwitten bij aan je hardloopprestaties.

Eten The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.