Eiwitrijke, groene quinoa salade met pitten en noten

Lenna Omrani Zaterdag, 26 juni 2021
Eiwitrijke, groene quinoa salade met pitten en noten
© Lenna Omrani

Deze eiwitrijke, groene quinoa salade met doperwten, pitten en noten past niet alleen heel goed bij zomers weer, het is ook nog eens een voedzame salade om mee te nemen voor onderweg. Deze quinoa salade bevat verschillende soorten groenten, pitten, zaden en lekkere kruiden en staat zo op tafel. Als je niet van quinoa houdt kun je deze vervangen voor bijvoorbeeld (zilvervlies)rijst, couscous of bulgur.

We weten allemaal dat eiwitten, goede vetten, mineralen en vitaminen nodig zijn om je lichaam sterk en gezond te houden. Of je nou jong of oud bent. De energiebehoefte verandert echter wel naarmate je ouder wordt. Ook neemt je spiermassa vanaf een bepaalde leeftijd af. Om toch een fit lichaam en energie te behouden is beweging en goede voeding belangrijk. Een maaltijd met veel (plantaardige) eiwitten kan, naast het doen van krachttraining, ervoor zorgen dat je je spiermassa behoudt met het stijgen van de leeftijd. Deze salade is een hele goede combinatie van verschillende eiwitbronnen en zorgt voor voldoende vezels.

In het recept van vandaag zitten verschillende bronnen van eiwitten: doperwten, quinoa, zonnebloempitten en amandelen. Doperwten zitten boordevol vitaminen en mineralen. Ze worden vaak gegeten bij een typische Hollandse maaltijd, maar ook door een salade zijn ze erg lekker of als basis voor een soep. Quinoa bevat daarnaast ook enorm veel eiwitten en is rijk aan vezels. Als laatste zitten er nog zonnebloempitten en amandelen in, die zorgen voor nog meer eiwitten en onverzadigde vetten. Klinkt als het ideale recept, toch?

Wil jij deze heerlijke en frisse salade maken? Ga dan snel door naar het recept!

Lenna Omrani

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

  • 250 g quinoa
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 courgettes, in halve schijfjes
  • ½ tl chilivlokken
  • 2 el sojasaus of tamari
  • 300 g verse spinazie
  • 300 g (bevroren) doperwten
  • 80 g ongebrande en ongezouten amandelen
  • 40 g zonnebloempitten
  • 1 avocado, in blokjes
  • 2 el citroensap
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 handje verse peterselie of munt

Bereiding

  1. Kook de quinoa volgens de bereiding op de verpakking en zet daarna opzij om af te koelen.
  2. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook op een middelhoog vuur. Fruit ongeveer 3-4 minuten.
  3. Voeg de courgette, chilivlokken en sojasaus toe en bak 5-6 minuten mee, tot de courgette zacht is.
  4. Voeg vervolgens de verse spinazie toe en bak het mee tot het geslonken is.
  5. Voeg als laatste de doperwten toe en verwarm deze mee tot ze ontdooid zijn.
  6. Doe de quinoa in een grote kom en voeg de gebakken groenten toe. Voeg de amandelen, zonnebloempitten, avocado, citroensap, peper, zout en verse peterselie of munt erbij en mix alles door elkaar.
  7. Aanvallen maar!
Recepten
Lenna Omrani
Geschreven door

Lenna Omrani

Lenna Omrani is ex-tophockeyster en studente voeding en diëtetiek. ''Nadat ik een langere tijd kampte met een eetstoornis heb ik de liefde voor eten weer volledig terug en heb ik weer energie! Het delen van heerlijke en makkelijke recepten is mijn passie en laat mij een stuk harder rennen. Kook jij met me mee?''