Eet jij voldoende groente per dag?

Brenda1
Brenda Frunt Vrijdag, 12 februari 2021
Eet jij voldoende groente per dag?

Het eten van meer fruit is bij veel mensen niet zo’n probleem. Deze voeg je gemakkelijk toe aan je ontbijt, lunch of als ‘toetje’ na je warme maaltijd. Groente daarentegen is een grotere uitdaging. Krijg jij voldoende groente binnen gedurende de dag? Daarnaast vertelt hardlopen.nl expert Brenda Frunt waarom dit zo belangrijk is.

Groente als basis

'We adviseren 500 gram groente per dag te eten. Begin daarmee bij je ontbijt of lunch, zodat je geen halve kilo groente bij je warme maaltijd ‘weg hoeft te werken’. Maak een planning per week zodat je niet voor een lege koelkast komt te staan en je toch maar weer kiest voor het brood uit de vriezer', aldus Brenda.

Hoe vaker je groente verwerkt in je ontbijt of lunch hoe makkelijker het wordt. Maak bijvoorbeeld op zondag een grote pan soep. Deze kun je maximaal vier dagen bewaren in de koelkast als voedzame en snelle lunch op een andere dag. Wil je meer variatie dan kun je de soep eventueel ook invriezen voor een ander moment. Wees creatief! Zoek naar recepten en zorg dat je jouw favoriete recepten niet vergeet door ze goed te bewaren. Zodoende hoef je bij een inspiratieloos moment alleen maar te kijken naar je opgeslagen recepten.

Tip: op de instagrampagina van de Voedingsacademie deelt Brenda regelmatig recepten waarin groentes de hoofdrol vervullen.

Waarom groente zo goed voor je is!

Uit groente haalt je lichaam vezels. Waarom? In je darmen leven biljonen bacteriën: je darmflora. Ze leven van de vezels die jij eet. Die zetten ze om in vitaminen, anti-ontstekingsstoffen en zelfs hormonen: ze maken bijvoorbeeld 90% van het kalmerende gelukshormoon aan (serotonine). Vezels zijn dus een voedingsbodem voor je darmflora.

Voed je je darmflora met weinig suiker en veel vezels uit groente en fruit? Dan floreren de nuttige (goede) bacteriën. Die gaan vervolgens met z’n allen massaal op je darmwand zitten en bedekken deze. Zo krijgen schadelijke bacteriën minder kans om ellende te veroorzaken.

Boost je immuunsysteem

En last but not least: we mogen de online training ‘boost je immuunsysteem’ van de Voedingsacademie ter waarde van € 32,50 gratis weggeven!

In deze training vertelt Brenda hoe je immuunsysteem werkt, hoe belangrijk je darmflora is en wat anti-nutriënten zijn. Ook laat ze zien waarom koude prikkels helend kunnen zijn, en welke interventies je nog meer kan toepassen voor een goed werkend immuunsysteem. Ter afsluiting bevat de online training 6 weken aan opdrachten en tips, zodat je alles ook echt in de praktijk kunt brengen.

Interesse? Ga naar Boost je immuunsysteem - De Voedingsacademie. Vul bij het afrekenen de volgende couponcode in: boost2021. De online training krijg je gratis in je mailbox.

Recepten
Brenda Frunt
Vraag de expert

Brenda Frunt

Sportdiëtist

Brenda Frunt is sportdiëtist en schrijfster van 2 sportkookboeken. Als (sport)diëtist begeleidt ze (top)sporters en inspireert ze dagelijks mensen uit het bedrijfsleven met workshops en alles rondom het gebied van voeding en vitaliteit binnen het bedrijf. Als hardlopen.nl expert beantwoordt zij jouw specifieke vragen.